Новини

Російські окупанти заявили, що хочуть покарати українських «організаторів водної блокади» Криму

Маріонетковий керівник “парламенту” окупованого РФ Криму Єфім Фікс вважає, що організатори “блокади” півострова будуть притягнуті до кримінальної відповідальності — підготовка необхідних документів для подачі позову до російського суду вже майже завершена.

За словами Фікса, якого цитує агенція РІА Новости, “робоча група” зібрала інформацію про 12 громадян України, які “є організаторами або виправдовують блокаду Криму”.

Йдеться про водну, енергетичну, продовольчу і транспортну “блокаду”.

“Слідчі органи працюють щодо притягнення до кримінальної відповідальності організаторів блокади. Наша робоча група вже завершує підготовку всіх необхідних документів для подачі позову до судових органів про визнання та стягнення збитків, завданих півострову водної блокадою”, — сказав Фікс.

Він додав, що сума збитків становить 1,47 трильйона російських рублів.

“Як тільки ми цю суму підтвердимо усіма необхідними документами, позов буде переданий до суду”, — наголосив маріонетковий “віцеспікер”.

У Криму тривалий час спостерігалася нестача прісної води: на півострові стрімко міліли водосховища. Через це російські окупанти обмежували постачання води жителям півострова.

До 2014 року близько 85% потреб Криму у водопостачанні забезпечував Північно-Кримський канал, вода яким йшла з материкової частини України, проте після окупації півострова російськими військами його перекрили.

Через обміління водойм окупаційна влада поставила питання про відновлення урядом України водопостачання в Крим, скаржачись на “гуманітарну катастрофу”.

Як пояснили в МЗС України, водних ресурсів для побутового використання в Криму достатньо, а проблема загострилася через мілітаризацію півострова, розвиток там військових баз і підприємств військово-промислового комплексу РФ.

Росія окупувала Крим у 2014 році. Верховна Рада України оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною і засудили дії Росії. Водночас Росія називає окупацію “приєднанням Криму” і апелює до “відновлення історичної справедливості”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.