Новини

Осачук розповів про сенсанційну знахідку в Чернівецькому обласному архіві

30 червня 1941 року в Чернівецькій області також проголосили Українську Державу. Зробив це організаційний референт Буковинського обласного проводу ОУН, буковинець Мирослав Кіндзірський.

Про це під час урочистостей з нагоди Дня Конституції на території центрального корпусу ЧНУ повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, пише molbuk.ua

Осачук наголосив, що відповідні документи днями оприлюднили в обласному архіві, і це відкриття має надзвичайно важливе значення.

“Може здаватися, що після Буковинського віче 1918 року та ЗУНР аж до проголошення незалежності України у 1991 році буковинські українці не прагнули так сильно своєї держави, а проголошення Української держави у червні 1941 року відбулося лише у Львові. Але ми маємо сенсанційну знахідку керівника державного архіву Чернівецької області Миколи Рубанця, який цими днями вперше оприлюднив архівні документи, що засвідчують: 30 червня 1941 року і у нас, у Чернівецькій області, українці вустами Мирослава Кіндзірського проголосили Українську Державу. Ця наукова сенсація має велике значення для нашої з вами державної історії. Це були ті цеглини, на яких трималися український державницький дух і воля, протиборство та віра у відродження України аж до 1991 року”, – зазначив голова облдержадміністрації.

Нагадаємо, сьогодні, 28 червня, українці відзначають 25-ту річницю з дня ухвалення Верховною Радою Конституції України.

Довідка

Мирослав Васильович Кіндзірський (псевдо.: “Боєвір”, “Степан”; нар. 17 вересня 1919, с.Чорний Потік, нині Чернівецький район, Чернівецька область — пом. 29 грудня 1944 с.Васловівці, нині Чернівецький район, Чернівецька область) — український віськовик, організаційний референт Буковинського обласного проводу ОУН.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.