Новини

Для чого потрібен Covid- сертифікат: що це таке і чи можливо подорожувати з ним українцям

В Єврокомісії Covid- сертифікат вже погодили і домовилися впровадити його від 1 липня. Діятиме він протягом 12 місяців.

Що це за документ, яку інформацію в нього вноситимуть і які перспективи для українців, читайте у матеріалі ТСН.ua.

“COVID-сертифікатом” – це медичний документ, який підтверджує пройдений курс вакцинації від коронавірусу.

Слід одразу зауважити, що цей документ не є обов’язковою вимогою для перетину кордону, але він значно спростить подорожі і зробить їх безпечнішими під час пандемії. Наявність сертифікату, очікується, дозволить мандрівникам не проходити карантин або робити ще тести на кордонах чи дотримуватися додаткових карантинних вимог.

За проєктом, сертифікат буде добровільним, але в разі відмови від вакцинації туристам доведеться здавати ПЛР-тест на коронавірус. Але у Єврокомісії все ж радять перед поїздкою перевіряти про можливі будь-які додаткові обмеження в пункті призначення.

“Наша пропозиція (дозволити в’їзд до ЄС вакцинованих іноземним туристам без ПЛР-тесту чи карантину. – Ред.) передбачає можливість в’їзду до ЄС, однак воно не наказує країнам ЄС звільняти цих людей від чинних епідеміологічних заходів, зокрема карантинних обмежень або ПЛР-тестів”, – пояснив офіційний представник ЄК Адальберт Янс на брифінгу 3 травня.

У цифровому сертифікаті про вакцинації дані будуть записані у форматі з QR-кодом, на якому буде видно, який один із трьох варіантів доступу до мандрівки, ви маєте (перехворіли, вакциновані, негативний тест). Також там буде цифровий підпис, щоб переконатися, що сертифікат справжній.

Крім того, він буде містити такі особисті дані: ім’я, дата народження, країна походження, дата вакцинації чи одужання, тип вакцини та імунний статус.

Таким чином, якщо ви не вакцинувалися від коронавірусу, але, наприклад, маєте негативний тест, вам дадуть цей сертифікат, оскільки вільне пересування – це одна із фундаментальних основ Євросоюзу. Крім того, у Брюсселі наголошують, що вакцинація залишається добровільною.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.