Новини

11 серпня: яке сьогодні свято відзначають

11 серпня в Україні відзначають День будівельника, День працівників ветеринарної медицини.

У світі – День дині, День хіп-хопу, День кінетичного піску.

Сьогодні виповнюється 35 років від часу (1989) реабілітації учасників Спілки визволення України (СВУ) у зв’язку з “відсутністю в діях засуджених складу злочину”.

11 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобномучеників Феодора і Василя Києво-Печерських і преподобного Феодора, князя Острозького, Києво-Печерського.
День працівників ветеринарної медицини

Відзначається щорічно у другу неділю серпня відповідно до Указу Президента України від 01.11.2001 р. № 1035/2001 року.

Ветеринарія – досить давня галузь. З того самого часу, як людина приручила тварин, з’явилася потреба в їхньому лікуванні. Перша ветеринарна школа з’явилася у Франції в XVIII столітті за особистою ініціативою Людовика XV.

У сучасному житті без фахівців-ветеринарів ми не зможемо вживати в їжу якісні здорові продукти тваринництва, а домашні улюбленці не зможуть радувати своїх власників.

А ще праця ветеринарів дає змогу запобігати епідеміям серед домашніх птахів і рогатої худоби, що можуть призвести до масової загибелі, голодомору та поширення небезпечних хвороб серед людей.

День будівельника

День будівельника – професійне свято не тільки робітників, а й усіх працівників будівельної промисловості (інженери, виконроби, ремонтні фахівці, робітники ЖКГ та інші).

Відзначається щорічно у другу неділю серпня відповідно до Указу Президента України від 22.07.1993 р. № 273/93.

День дині

Це свято прийшло в Україну з Туркменістану, де його відзначають із 1994 року.

Перші історичні згадки про диню налічують 3-4 тис. років. На єгипетських зображеннях жертовних дарів постійно фігурує диня. А це означає, що культура дині вже тоді була відома в долині Нілу.

Крім того, через тисячоліття насіння дині були знайдені в гробниці Тутанхамона. З незапам’ятних часів плоди дині культивувалися в Середній Азії (Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан), Ірані та Китаї.

В Європі диня здобула популярність ще в часи Римської імперії. За арабськими легендами райський плід – диню – таємно переправив на Землю один з янголів, і тим завинив перед Аллахом, за що був вигнаний Всемогутнім із раю.

На Сході також вважалося, що тріщини на динній корці є ні чим іншим, як таємними посланнями Аллаха. Адже, подібно до візерунку на подушечках пальців, малюнок на поверхні плоду ніколи не повторюється.

День хіп-хопу

Щорічно відзначають 11 серпня. День присвячений одному з найвпливовіших і найдинамічніших музичних жанрів і культурних рухів у світі.

Пройшов шлях від зародження в Бронксі до глобального впливу, трансформував молодіжну музику, моду, мову.

День кінетичного піску

Міжнародний день кінетичного піску святкується 11 серпня, з 2020 року.

Засновник свята Spin Master – провідна компанія зі створення дитячих іграшок.

Церковне свято

Феодор і Василь жили в XI столітті в Києво-Печерській лаврі, в одній келії в печері. Згодом вони стали друзями. Феодор перед відходом у монастир роздав усе своє майно бідним.

Князь Острозький Феодор жив у XIV-XV століттях. Він був із роду князя Володимира і виступав захисником православ’я на Волині.

Іменини: Олександр, Василь, Макар, Максим, Марк, Федір, Марія.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.