Новини

У Карпатах на закритих гірських маршрутах натрапили на сліди ведмедя – відео

Скрин із відео ДПСУ

Прикордонники натрапили на сліди ведмедя на території закритих гірських маршрутів у Карпатах.

Про це повідомляє ДПСУ, пише molbuk.ua

Туристів застерігають не ризикувати і не блукати невивченими гірськими стежками.

“Попереджаємо про небезпечних “мешканців” Карпат – ведмедів. Зустріти сліди дикого звіра у цій місцевості для прикордонників – вже звична справа, чого не скажеш про випадкового “туриста”.

Адже швидкість руху ведмедя гірськими схилами вражає – до 50 км/год. Навряд чи варто змагатися й доводити перевагу в цьому випадку.

Отож, застерігаємо: утримуйтесь від відвідування закритих гірських маршрутів, оскільки це може загрожувати вашому життю та здоровʼю”, – ідеться у повідомленні.

Що робити, якщо зустріли ведмедя:

Переважно ведмеді нападають, коли відчувають небезпеку, особливо це стосується ведмедиці з ведмежатами. Матір захищатиме потомство. Високий ризик, що також голодні навесні ведмеді можуть проявляти агресію.

Уникнути нападу можна, зберігаючи спокій при зустрічі з твариною. Не намагайтеся бігти чи втікати.

Всупереч відомим стереотипам, ведмеді можуть бігти доволі швидко і протягом тривалого часу. Навіть дуже добре фізично підготовленій людині буде важко змагатися з ними. Найкраще рішення – не обертаючись спиною, неспішно відходити на безпечну відстань. Бажано не дивитися прямо в очі тварині.

Не потрібно також панікувати, робити різких рухів, намагатися відганяти ведмедя камінням, сніжками чи палицею, а також різкими звуками. Реакція тварини може бути непередбачуваною.

Щоби відвернути увагу ведмедя, йому можна кинути щось зі своїх речей, наприклад, шапку, шаль чи наплічник. Це може зацікавити тварину (новий запах) на деякий час, і дозволить відійти на безпечну відстань.

Чимало науковців та працівників національних парків (у США, Канаді, Румунії) і туристів закордоном, вирушаючи у території, де мешкають ведмеді беруть, з собою спеціальний спрей. Його вважають ефективним для відлякування хижака, під час нападу чи агресії до людини.

Переважно такі спреї шокують тварину на достатній для втечі час і діють за таким же принципом, як балончики зі сльозогінним газом на людей. Та не варто покладатися лише на такий спосіб і розуміти ризики – паніку, розгубленість, невправне використання балончика тощо.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.