Новини

Зберігають уламки ракет, які прилетіли на Буковину: у Сокирянах працює унікальний Музей війни – фото та відео

У Сокирянах уже два роки працює музей війни. Усе починалося з однієї невеликої кімнати. Зараз тут є три експозиційні зали.

Серед експонатів військова форма, зразки сучасної зброї, різні види сухпайків, а також уламки ракет, які летіли на Дністровську ГЕС, йдеться у публікації ” “.

“Спочатку ми зробили лише стелу з містами-героями, а потім з’явилася ідея створити музей війни. Це вдалося зробити за сприяння Сокирянської міськради. Музей відкрили у першу річницю війни в лютому 2023 року. Він перший в області”, – розповідає екскурсоводка Діана Баранська.

У залі, яка має назву “Міста-герої України”, розповідають про міста, де тривали або тривають бойові дії. На фото — наслідки війни.

У другій залі стенд з героями Сокирянської громади, які загинули на війні.

“У нас, на жаль, багато героїв, які загинули за незалежність України. У Сокирянській громаді за два роки війни загинуло понад сто людей. Саме на згадку про них уклали Книгу пам’яті, де зібрали біографію кожного героя, щоб ми про них не забували”, – продовжує Діана Баранська.

У музеї є чимало експонатів зброї з Бахмутського напрямку.

У другій залі – уламки ракет “Калібр”, які 28 вересня 2023 року о 08.40 влучили у Дністровську ГЕС.

“Маємо серед експозицій багато військової атрибутики. Є стенд, де зібрано понад 200 шевронів військових. Частину шевронів закупили працівники відділу культури Сокирянської міської ради. А зараз у нас гарна традиція: коли приїжджають військові, вони самі нам дарують свої шеврони для колекції. Наша гордість – також прапори, які нам із підписами дарують військові різних частин. Ще нам військові привезли сухпайки. Маємо американські, канадські, українські та російські”, – показує Діана.

В одному із залів на манекені у повний зріст можна побачити, як зараз військові носять форму і всю атрибутику. Особливо цей експонат люблять діти.

У музеї війни кажуть, що експонатів вже чимало, але на цьому не планують зупинятися. Військову експозицію хочуть розширити у дворі.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.