Новини

В Україні відчутно перерахували тарифи на комуналку: на яку послугу найбільше

В Україні зросла вартість комунальних послуг. За рік – з травня 2023-го по травень 2024-го – тарифи збільшились загалом на 13%. При цьому, наприклад, конкретно електроенергія здорожчала одразу на 69,7%, тоді як ціна низки послуг залишилась на колишньому рівні.

Про загальне зростання тарифів повідомили у Держстаті.

За його даними, крім електроенергії також здорожчали:

послуги з управління багатоквартирними будинками – на 4,9%;
утримання та ремонт житла – на 3,5%;
прибирання сміття – на 2%.

На що тарифи не змінилися

Водночас, тарифи одразу на низку позицій залишилися на колишньому рівні. Це:

водопостачання;
каналізація;
природний газ;
гаряча вода, опалення.

Що буде із субсидіями після підвищення тарифу на світло

Зі свого боку, перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак раніше повідомила, що держава має гроші для житлових субсидій, навіть попри підвищення тарифу на електроенергію до 4,32 грн/кВт*год. Тому всі, хто отримував таку підтримку, не втратить її. Вона зазначила:

сам процес перерахунку буде проведено автоматично;
механізм субсидій працює так, що, “якщо тариф підвищується, а ви є сім’єю, яка отримує субсидії, то субсидія вам буде перерахована”;
розраховувати на субсидію можуть і ті, хто через підвищення тарифу відчує труднощі з оплатою рахунків – для цього потрібно звертатися до Пенсійного фонду.

“Нарахування виплат здійснює Пенсійний фонд, який має дуже потужну ІТ-систему. Для всіх сімей, які мають субсидії, ми самі автоматично ці субсидії перерахуємо. Гроші для цього є і будуть”, – йдеться у повідомленні.

При цьому Марчак підкреслила: вже розроблено т.зв. спрощену заяву на субсидію. “Заходьте на сайт “Дії” або Пенсійного фонду, потім до електронного кабінету, де онлайн можна подати коротку заяву. Решту ми зробимо самі як держава. І ми призначатимемо субсидії всім, хто їх потребує”, – резюмувала заступниця міністра.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.