Новини

«Здавалося, що я повільно вмираю»: історія чернівчанки із хворобою Лайма

Фото з фб-сторінки Анни Пелепчук

П’ять років тому відома зоозахисниця із Чернівців Анна Пелепчук відчула себе дуже зле. Їй ні з того ні з сього починало тьмяніти в очах, паморочитися в голові, жінка задихалася, ноги підкошувалися.

Симптоми повторювалися щодня, Анна не могла зрозуміти, що з нею відбувається. Вона обстежувалася у багатьох спеціалістів, була навіть у психолога й психіатра.

Врешті їй порадили здати аналіз на хворобу Лайма. Він підтвердився. Зараз 35-річна чернівчанка лікується, щоби хоч полегшити симптоми захворювання, яке вже стало хронічним.

Свою історію вона розповіла ” “, пише molbuk.ua

“Тьмяніло в очах, підкошувалися ноги”

“Бореліоз – це жахлива недуга, нікому не побажаю. Хворійте на що хочете, тільки не на Лайма, – говорить Анна. – У 2019 році я перенесла сильний стрес через сімейні обставини. Через кілька місяців “виліз” бореліоз. На ногах з’явилися симетричні кола – еритеми. Тоді я ще не знала, що це таке, і не звернула увагу”.

До еритем додалася нова біда: Анні почало ставати зле.

“Перший напад стався біля магазину на вулиці. Потьмяніло в очах, підкосилися ноги. Я сперлася на стіну, не розуміючи, що зі мною. З кожним днем ці напади наростали. Ми почали ходити до лікарів. Перевіряли все, що можна. Усі казали, що я здорова, а потім узагалі відправили до психіатра, мовляв, це все через стрес. Психіатр виписав заспокійливе, снодійне. Та це не допомогло”, – згадує жінка.

Так кілька років Анна боролася із цим незрозумілим станом.

“Усі казали, що я абсолютно здорова, і радили вставати і йти щось робити. Я дивувалася: як здорова, якщо мені зле?! Мені було так погано, що, здавалося, помираю. Розвинувся страх світла, людей, почастішали панічні атаки. Це жахливо, коли ти не знаєш, що з тобою, і не розумієш, як собі зарадити. Ще й пояснити іншим не можеш свій стан”, – оповідає чернівчанка.

“Казали, що мені пороблено”

Куди лише не зверталася Анна і всюди чула “здорова”. “Дехто вже навіть радив піти до ворожок, казали, що мені пороблено. Дійшло до того, що я два тижні лежала в ліжку, дивилася в стелю, ні з ким не розмовляла. Мені навіть по хаті важко було пересуватися, щоби дійти до ванної”, – каже.

Після схожого періоду невизначеності з’ясувала, що хворіє на Лайма, родичка Анни. Тож порадила і їй зробити аналіз на цю хворобу. Він виявився позитивним.

“Родичка лікувалася в Польщі, у медцентрі, який спеціалізується саме на цій хворобі. За їхніми протоколами я сім місяців пила антибіотики. Починала з одного, через кілька тижнів приєднувала другий, потім третій, четвертий. Тобто одночасно вживала чотири різних антибіотики. Плюс купа вітамінів та інше. На це йшли величезні кошти”, – розповідає жінка.

Борелії, які є збудниками хвороби Лайма, діють або на серцево-судинну, або на нервову системи, або ж на суглоби, пояснює Анна:

“У мене ці борелії “засіли” в нервовій системі немовби у капсулах, і антибіотиками треба було ті капсули розбити. Лікарі попереджали, що цей період треба пережити. У мене тоді було таке відчуття, що я лежу й повільно помираю в муках. Усе тіло викручує”.

Хвороба вже перейшла у хронічну, тож повністю одужати шансів практично немає, каже співрозмовниця. Можна лише вийти у стан ремісії. Під час лікування треба дотримуватися жорсткої дієти: жодних солодощів, борошняного. Бо це саме те, що дуже люблять борелії.

Кліщ може вкусити будь-кого

Жінка радить дуже беретися від кліщів, тому що укуси інфікованих комах надзвичайно небезпечні.

“Кліщі люблять теплу погоду. Зараз клімат змінився, і вони активно розмножуються. Чи не кожен десятий кліщ уже заражений або Лайма, або енцефалітом – ще одним страшним захворюванням. Тому якщо бачите на собі кліща – витягніть обережно, щоби в тілі не залишилася голівка, і приймайте перші три дні антибіотики. Якщо кліщ живий, несіть до лабораторії на аналіз, але все ж перестрахуйтеся ліками”, – радить Анна.

Коментар фахівця:

Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоністка:

“Хвороба перейшла з лісів до міста”

“Хвороба Лайма – інфекційне захворювання, спричинене збудниками борелій, які передають кліщі. У затяжному перебігу ця недуга, якщо не отримала початкового лікування, переходить в ускладнені форми. Вона може залишати незворотні наслідки у вигляді уражень суглобів, серця, нирок, неврологічних симптомів, залежно від того, наскільки тривало в організмі була борелія.

У нас дуже багато таких пацієнтів, які захворіли кілька років тому і не отримали належного лікування. Це призвело до ускладнень, які тепер лікують інфекціоністи разом із суміжними вузькими спеціалістами – неврологами, ревматологами, кардіологами – залежно від того, яка система органів більш уражена.

Бореліоз за останні п’ять років почали часто виявляти також і в місті. Раніше ми фіксували це захворювання переважно в людей, які виїжджали на природу, у місця, де багато рослин, які не обробляються від кліщів. А сьогодні хворобу Лайма виявляють і в містах, де є зелені зони.

Щодо симптомів, то тут кожен випадок індивідуальний. Є певна типова симптоматика, яка навіть не потребує лабораторного підтвердження. Але такі симптоми розвиваються не у всіх пацієнтів.

Утім, нам не складно встановити діагноз у будь-якому випадку, адже діагностика зараз надзвичайно різноманітна і доступна. В Україні, на Буковині медики давно займаються цими захворюваннями, переймають досвід інших країн. Відразу після того, як вас укусила комаха, зверніться передусім до сімейного лікаря. Якщо вже є підозра на захворювання, інфекціоністи завжди напоготові.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.