Новини

Що буде з доларом у червні: прогноз банкіра

Загальні курсові показники наступного місяця не зазнають радикальних змін, а відхилення від “стартового” курсу червня подекуди можуть досягати 2% (близько 1 грн).

Начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий розповів у коментарів УНІАН, що серед головних факторів, що впливатимуть на валютний ринок, можна виділити стратегію Нацбанку.

“З одного боку, дія режиму “керованої гнучкості” триватиме надалі. Відтак слід очікувати на часті, майже щоденні валютні зміни, при цьому кожні 3-4 дні змінюватиметься вектор змін – після зростання очікується зниження і навпаки. Крім того, на ринку збережеться рівновага між попитом і пропозицією завдяки валютним інтервенціям, а формування курсів на готівковому ринку відбуватиметься на основі курсових показників міжбанку”, – сказав експерт.

Також на курс впливатимуть, як завжди, воєнні чинники: ситуація на фронті, обсяги воєнної допомоги, наслідки ворожої агресії так чи інакше формуватимуть суспільні настрої, особливо в регіонах, наближених до активних бойових дій. А можливі нові атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури можуть прямо впливати на ситуацію в різних сферах економіки через можливі енергообмеження, зазначив Лєсовий. Важливим також стануть підсумки і домовленості мирної міжнародної конференції, що відбудеться в середині місяця.

Інший фактор впливу на валютну ситуацію – об’єктивні інфляційні процеси, викликані можливим зростанням вартості електроенергії та пального. Із січня по квітень включно інфляція склала 1,2%, а у річному вимірі – лише 3,2%. Однак представники уряду неодноразово наголошували, що темпи інфляції можуть прискоритися й саме вартість енергоносіїв може стати її каталізатором.

Крім цього, банкір виділив вплив на курс внутрішньополітичної ситуації: протидія ворожим ІПСО, що “розганятимуть” тему нелегітимності влади, ефективність і прозорість мобілізації, стан суспільної єдності в боротьбі з ворогом.

“Ці фактори, хоч і є з різних “опер”, однак вони можуть переплестися між собою, формуючи кон’юнктуру валютного ринку. Як бачимо, більшість з них досі не мають якоїсь конкретики, що значно ускладнює курсові прогнози (наприклад, якої шкоди буде заподіяно ворогом, або ж які наслідки матиме Саміт миру у Швейцарії)”, – зауважив Лєсовий.

Однак, зважаючи на стратегію Нацбанку та міцний валютний запас, за словами експерта, загальні курсові коридори (допустимі некритичні межі валютних коливань) у червні не надто відрізнятимуться від травневих. Згідно з прогнозом банкіра, у червні вони складуть 40-41 грн/дол. та 43-45 грн/євро на міжбанку та 40-41 грн/дол. та 43-46 грн/євро на готівковому ринку.

“Можна припустити, що, попри можливу “буремність” червня, загальні курсові показники не зазнають радикальних змін. Відхилення від стартового курсу червня подекуди можуть досягати 2% (близько 1 грн). І навіть, якщо офіційний курс “раптово” перетне середньорічний курс у 40,7 грн, який закладено в бюджеті на 2024 рік, то нічого страшного не станеться: ринок живе за своїми законами і, як це траплялося раніше, після зростання завжди слід очікувати на період курсового зниження”, – резюмував Лєсовий.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.