Новини

«Спостерігаємо помітне зміщення сезонів»: науковиця із Чернівців – про посушливу весну та чого чекати далі

Автор фото – Назар Смірнов

На тлі глобального потепління характерними для України, у тому числі й Буковини, стануть як великі зливові опади, так і посушливі екстремально сухі періоди.

Таке припущення у коментарі molbuk.ua висловила доцентка кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії географічного факультету ЧНУ Дарія Холявчук.

Це пов’язано зі значним прогріванням приземної атмосфери та океану, який за останніх 50 років зараз найтепліший, пояснила науковиця. Отож більш потужними стануть циклони та антициклони. Рівномірний хід опадів, характерний для нашого клімату, буде важко прогнозувати.

“Починаючи з 2000-х років, спостерігаємо помітне зміщення сезонів. Якщо колись дощовим був червень, то пізніше таким став травень. А цей рік показав взагалі іншу ситуацію. Екстремально тепла весна спричинила тривалий сухий період. Маємо готуватися до того, що такі події будуть частішати.

Не можемо сказати, що загалом клімат став сухішим у нашому регіоні. Але, по-перше, змінилася сезонність цих подій. По-друге, стало тепліше, і на цьому тлі може бути поєднання як дуже сухих періодів, так і зливових опадів, які не засвоюються поступово, а відповідно, втрачаються для земних поверхонь”, – зазначила Дарія Холявчук.

Для травня загалом не характерний низький рівень води в річках, адже зазвичай травень-червень – це найбільш дощові місяці. Але, зважаючи на почастішання екстремально теплих періодів, такі непередбачувані ситуації будуть траплятися, і до цього треба бути готовими, попереджає кліматологиня.

“Зважаючи на те, що ми вже відчуваємо цей теплий період, бо сезони змістилися, є ймовірність, що друга половина літа може бути холодною”, – висловлює припущення Дарія Холявчук.

Раніше дослідник із Чернівців пояснив, чим небезпечний різкий спад рівня води у Дністрі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.