Новини

Новий формат та нові клуби. Якою буде Ліга чемпіонів у наступному сезоні

Сезон Ліги чемпіонів 2024-2025 відбуватиметься за новою системою – швейцарською. Цікаво й те, що й в наступному сезоні зіграють клуби-сенсації з топових ліг, які ще ніколи не брали участь в ЛЧ.

Про новий формат

Це буде одна ліга з 36 команд замість звичних нам груп з 32 клубами. Усі команди зіграють по чотири матчі вдома та на виїзді. Очки будуть вносити до загальної таблиці, на підставі якої й визначаться учасники плей-оф. Перші вісім команд кваліфікуються до 1/8 фіналу, а клуби, які посядуть місця з дев’ятого до 24, зіграють стикові матчі. Те саме очікує й нижчі за рангом єврокубки – Лігу Європи та Лігу конференцій.

Недавно ці клуби грали в других дивізіонах

Цьогоріч із найкращих п’яти ліг є чотири команди, які ще жодного разу не брали участь у турнірі, та одна, яка востаннє грала в найсильнішому клубному турнірі у 2010 році. Більшість із них ще недавно грала в нижчих дивізіонах своїх країн.

Звісно, найбільше українських вболівальників цікавить іспанська “Жирона”, де виступають наші Довбик і Циганков. Каталонський клуб гарантував собі участь у Лізі чемпіонів і взяв бронзу Ла Ліги. Проте в клубу можуть виникнути складнощі з потраплянням у турнір через те, що ним володіє компанія City Football Group, яка також має у своїй власності “Манчестер Сіті”. Попри все, “Жирона” провела феноменальний сезон: команда демонструвала атакувальний футбол і заслужила місце в ЛЧ.

Сенсацією англійського чемпіонату стала “Астон Вілла”. Команда під керівництво іспанця Уная Емері посіла четверте місце в АПЛ та залишила поза головним єврокубком “Манчестер Юнайтед”, “Тоттенхем”, “Ньюкасл” та “Челсі”. Також у складі бірмінгемців грає чимало кваліфікованих гравців – чемпіон світу в складі Аргентини воротар Еміліано Мартінес, один з найкращих гравців цього сезону в АПЛ Оллі Воткінс, який оформив 22+13 за системою гол+пас тощо.

Німецький “Штутгарт” ще минулого сезону боровся за виживання у Бундеслізі. Проте цього сезону команда посіла друге місце, обігнавши “Баварію” та поступившись лише непереможному “Баєру” з Леверкузена. Команда класно трансформувалася під керівництвом нового тренера Себастьяна Геннеса. Найкращими гравцями “швабів” (прізвисько клубу – авт.) є гвінейський форвард Серу Ґірассі, який у 28 матчах німецького чемпіонату забив 28 голів, та Деніс Ундав – найкращий асистент і другий бомбардир команди.

Італійська “Болонья” сезон розпочала невдало – два очки у стартових п’яти турах. У команді змінився тренер – замість досвідченого Сініші Михайловича прийшов молодий і амбітний Тіаго Мотта. Тренер налагодив гру команди, причепив їй контроль м’яча та сформував один з найкращих захистів Серії А. Команда пропустила лише 27 м’ячів, що є другим показником після чемпіона міланського “Інтера”.

Французький “Брест” – найбільш дивна команда цього сезону. Клубу не має ні відомих гравців, ні сильного тренера. Команда грає від захисту та пропускає в лізі 1 дуже мало, а в атаці робить ставку на довгі передачі та подачі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.