Новини

Залізодефіцитна анемія: як зрозуміти, що організму бракує мікроелементу

Залізо — важливий мінерал, необхідний організму для вироблення червоних кров’яних тілець. За оцінками, до 1,5 мільярда людей у світі мають дефіцит заліза. А дефіцит заліза є найпоширенішою причиною анемії.

Про те, що таке залізодефіцитна анемія та її симптоми, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Що таке залізодефіцитна анемія

Є декілька видів анемій, серед яких і залізодефіцитна. Залізодефіцитна анемія — це стан, який виникає, коли у крові зменшується кількість еритроцитів або гемоглобіну, який допомагає еритроцитам транспортувати кисень від легенів до решти тіла.

Тож при анемії у крові міститься менше кисню, ніж у нормі, що має негативні наслідки.

При цьому виді анемії, такий стан зумовлений саме дефіцитом заліза, мікроелемента, який входить до складу гемоглобіну – білку всередині еритроцитів.

Проте, залізо потрібно і для нормальної роботи щитоподібної залози, ендокринної системи, м’язів, а також підтримання імунітету, процесу поділу клітин і синтезу ДНК.

Тому при дефіциті заліза, окрім виникнення анемії, порушуються процеси обміну речовин — і страждає організм загалом.

Причини залізодефіцитної анемії
Рівень заліза в організмі може знижуватися з кількох причин. Залізодефіцитна анемія може виникнути при втраті крові через рясні менструації, або недостатню кількість заліза у своєму раціоні.

Ризик розвитку залізодефіцитної анемії мають і ті, хто дотримуються веганської й вегетаріанської дієти, донори крові, спортсмени, жінки, які вигодовують дитину, та вагітні.

Інша причина — нездатність засвоювати залізо належним чином через основні захворювання, такі як запальні захворювання кишківник та целіакія (автоімунна хвороба тонкої кишки).

Симптоми анемії

Симптоматика залізодефіцитної анемії має досить характерні ознаки внаслідок недостатньої кількості кисню в організмі. Проте, існують певні симптоми, які зустрічаються рідше.

До поширених симптомів анемії належать:

втома;
запаморочення;
слабкість;
задишка;
труднощі при фізичних вправах;
дискомфорт у грудях;
головний біль;
блідість шкіри;
прискорене серцебиття;
холодні руки та ноги.
Важливо зазначити, що деякі симптоми залізодефіцитної анемії можуть бути симптомами інших серйозних захворювань.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.