Новини

Чи можна святити паску в суботу перед Великоднем: що каже церква

У багатьох парафіях паски освячують у Страсну суботу перед Великоднем. Але саме свято воскресіння Господнього настає у неділю, коли священник після великої літургії повідомляє про те, що Христос Воскрес. Тож чи доцільно розпочинати святкування, коли ще в церкві лежить свята плащаниця?

Про це пише Християнський портал Кірос.

Чи можна святити пасху в суботу перед Великоднем

Свято Господнього воскресіння відзначають у Великодню неділю, а Страсна субота вважається жалобним днем, оскільки, за біблійними переказами, Ісус тоді ще був у труні. Але під час освячення паски в суботу священник уже одягає святкові білі ризи, тому у багатьох виникає питання, чи це не суперечить церковним канонам.

Священнослужителі зазначають, що Богослужіння в суботу включає особливі молитви про прощення, подяку та молебні тропарі. А сам обряд освячення пасок якраз є виявом віри християн у те, що Ісус перемагає смерть.

Усі парафії сходяться на тому, що після освячення пасхи в суботу її ще не можна їсти, поки в неділю не відправлять Пасхальну літургію, сховають святу плащаницю й оголосять про те, що Христос Воскрес.

Але є суперечливі погляди на те, чи можна говорити “Христос воскрес із мертвих” у Великдень суботу під час вечірнього освячення паски. Деякі церковні устави приписують, щоб натомість співати недільний тропар, голос 2 “Коли ти зійшов до смерті…”. Тим самим можна уникнути непорозуміння поспішності посвячення паски та узгодити обряд плащаниці з вірою у воскресіння Господа та урочистості життя над смертю.

Також зазначимо, що освячення паски у неділю часто відбувається о 4-5 ранку, тому багато вірян з різних причин не можуть прийти на цю літургію, тим більше взяти з собою маленьких дітей. Тому обряд освячення пасхальних кошиків у суботу має ще й практичне значення – щоб більше християн змогли прийти до церкви.

Додамо, що в більшості парафій освячуватимуть паски цього року і в суботу 4 травня, і в неділю 5 травня. Тут можна переглянути розклад, коли й де освячуватимуть паски в різних областях України.

Коли освячували паски в давнину

“День освячення паски залежав від регіону та місцевих традицій. У деяких регіонах священник мав парафії у двох-трьох селах, тому в одному селі освячували ввечері в суботу, в іншому – у неділю вранці”, – розповіла в інтерв’ю РБК-Україна етнолог Анастасія Кривенко.

Також вона зазначила, що зазвичай було прийнято Божу службу відправляти в суботу вночі й вона могла продовжуватися до ранку і вже тоді освячували паски. Але їсти її можна було лише після недільної служби.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.