Новини

На Буковині пунктів пропуску стане більше: де їх хочуть відкрити

У Чернівецькій області найближчим часом може з’явитися ще один пункт пропуску до Румунії – у селі Біла Криниця.

Про це йшлося під час презентації в Чернівцях спільної українсько-румунської стратегії щодо розбудови митно-прикордонної інфраструктури. Румунська та українська сторони детально обговорили, що планують робити на пунктах пропуску і які зміни будуть у Чернівецькій області.

За словами голови Агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи НАЄМА, цього року вже хочуть розробити конкретні плани щодо будівництва пункту пропуску в селі Біла Криниця.

– У Чернівецькій області повноцінно працює лише один пункт пропуску “Порубне”, і він перевантажений, – вважає Мустафа Наєм. – Ми дуже сподіваємося, що пункти пропуску “Красноїльськ” і “Дяківці” нарешті відкриють для вантажного транспорту. Для повноцінної роботи пункту пропуску “Красноїльськ” у Румунії треба доробити дорогу. У нас проблема з пунктом пропуску “Дяківці” через об’їзну дорогу у Герці. Нинішнього року плануємо зробити проєктно-кошторисну документацію. Це доволі дорогий проєкт, але він точно окупиться, якщо відкриють вантажний проїзд через “Дяківці”. І це нас трохи зупиняє. Також обговорюємо питання щодо ще двох пунктів пропуску в Чернівецькій області – Шепіт і Руська.

У Румунії погоджуються, що пункт пропуску “Порубне-Сірет” перевантажений, і цю проблему потрібно розв’язувати. Найближчим часом румуни планують запровадити електронну чергу, щоб зменшити черги фур.

– Пункт пропуску “Порубне-Сірет” протягом двох років перетнули у пішому порядку п’ять мільйонів осіб і 1,5 мільйона машин, з яких половина – вантажівки. Це означає, що цей пункт пропуску дуже завантажений, тому є потреба його модернізації, – сказав президент Сучавської повітової ради Георге Флутур. – Щодо пункту пропуску “Сірет” ми вже маємо проєкт реконструкції, профінансований Єврокомісією, який буде завершений до 2026 року і збільшить пропускну спроможність.

Румунська сторона підтвердила, що передбачає розширення пунктів пропуску “Дяківці”, “Красноїльськ”.

– Ми працюємо над розбудовою шляхів у пунктах пропуску “Дяківці-Раковець”, “Красноїльськ-Вікову де Сус”, щоб зробити сполучення між цими пунктами пропуску і дозволити рух вантажівок тут. Але ще не знайшли на це фінансування, – сказав Георге Флутур. – Біля пункту пропуску Вікову де Сус, що у Красноїльську, будують нову дорогу, щоб фури об’їжджали населені пункти. Готуємо пункт пропуску “Біла Криниця-Клімауць”. Ми хочемо відкрити і “Руську-Ульма”, і “Шепіт-Ізварієле”, але нам не вистачає на це коштів. Вважаю, що ЄС має зараз розвивати ці проєкти, і ми будемо шукати гроші на них.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.