Новини

Вісім кроків для подолання хронічної втоми: як відпочити та відновити втрачені сили

Хронічна втома шкодить психічному та фізичному здоров’ю. Нині мільйони українців страждають через хронічний синдром втоми.

Хронічна втома – це така реакція організму на перевантаження фізичне чи психологічне, що навіть відпочинок не усуває її. Вона переходить у стан, який називають “синдром хронічної втоми”, – каже психотерапевтка Наталія Боровська.

Серед основних психологічних причин втоми – монотонність праці, несприятливий соціально-психологічний клімат у колективі, значні інтенсивність і тривалість праці, її напруженість через підвищені виробничий ризик і небезпеку, стреси, депресивні й тривожні стани.

За словами Наталії Боровської, під час війни наша нервова система не може нормально функціонувати через сильні емоційні реакції.

Поки що немає жодного спеціального медикаментозного лікування втоми, проте зміна поведінки неодмінно допоможе її подолати. Однак, якщо старання були марними й ваш стан здоров’я не покращився, зверніться по допомогу до фахівця (сімейного лікаря, терапевта, психотерапевта). Можливо, причини поганого самопочуття криються глибше, а правильно та вчасно встановлений діагноз сприятиме швидкому одужанню.

Вісім кроків для подолання хронічної втоми

Якщо ви підозрюєте у себе синдром хронічної втоми, саме час зупинитися, відпочити та відновити втрачені сили. Інакше ви ризикуєте отримати перевтому – сукупність стійких, несприятливих для здоров’я зрушень в організмі, після яких украй важко повернутися до норми, – пояснює Наталія Боровська. – Щоб подолати втому, слід дотримуватися восьми кроків.

Крок 1. Більше спати. Перед сном намагайтеся знизити рівень емоційного навантаження. Не дивіться новини, “гострі” телевізійні передачі або фільми, не заходьте в соціальні мережі. Краще оберіть приємне спілкування з близькими або читання улюбленої книги. Дорослим у віці 18-60 років рекомендовано спати не менше семи годин на добу, дітям 6-12 років – 9-12 годин, а у віці 13-18 років – 8-10 годин.

Крок 2. Організувати правильний режим харчування. Обирайте свіжі сезонні овочі й фрукти.

Крок 3. Регулярне фізичне навантаження. Будь-яка фізична активність: біг, плавання, катання на велосипеді подарує бадьорість і позитивні емоції. Головне, щоб такі заняття були регулярними!

Крок 4. Відмовтеся від шкідливих звичок. Паління та алкоголь, які люди часто використовують, щоби розслабитися, насправді виснажують організм, посилюють втому і є надзвичайно шкідливими для здоров’я.

Крок 5. Змінювати види діяльності. Переходити від розумової до фізичної праці та навпаки.

Крок 6. Правильно розподілити навантаження. Брати на роботі перерви та виходити подихати свіжим повітрям.

Крок 7. Вибудувати взаємини між членами колективу або родини в атмосфері доброзичливості, порядності, інтелігентності, толерантності й співчуття.

Крок 8. Знайти собі хобі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.