Новини

Чи можна їсти зморщену картоплю: про що попереджають експерти

Ранньою весною торішня картопля вже не та – вона стає м’якою, починає зморщуватися і проростати. Не всі поспішають її викидати – мовляв, можна обібрати паростки, обрізати товстішу шкірку і з’їсти. Чи можна їсти картоплю з паростками або зморщену картоплю – ось що кажуть експерти.

Картопля проросла – чи можна їсти

При тривалому зберіганні в теплому приміщенні картопля починає втрачати вологу. Це призводить до того, що шкірка стає пухкою і зморшкуватою, а самі бульби можуть почати проростати. Чи можна їсти мляву картоплю і з паростками? Річ у тім, що в такій картоплі накопичується речовина – соланін, яка є токсичною при вживанні. Існує думка, що соланін небезпечний лише у великих кількостях, але якщо проросла картопля зовсім небагато – наприклад, з’явилися “оченята” – то отруїтися буде важко.

Експерти з Університету Іллінойсу підтверджують: краще проявити обережність і викинути зморщену картоплю. За даними Healthline, соланін у невеликих кількостях справді зазвичай не впливає на людину, але його концентрація може значно збільшитися в гниючій картоплі, яка гниє або проростає, – а це призводить до ризику отруєння соланіном. У результаті відбуваються шлунково-кишкові розлади – нудота, блювота і діарея, а також серйозніші реакції, включно з проблемами з серцем і нервовою системою, залежно від кількості їжі, що потрапила в організм.

Якщо розмір паростків більший за 1 см, то кількість соланіну в такій картоплі значно збільшується, і жодних корисних речовин не залишається, крім крохмалю. Ось чому не можна їсти пророслу картоплю, м’яку та зморщену. Водночас бульби, які тільки починають проростати, рекомендується ретельно перебирати, видаляючи всі паростки. Якщо при цьому картопля виглядає свіжою і не зів’ялою, і на ній лише кілька паростків, то кількість соланіну в таких бульбах мінімальна, і їх можна використовувати для їжі після термічної обробки.

Чи можна варити пророслу картоплю

Якщо викинути її не можна (наприклад, усі бульби почали проростати), пророслу картоплю можна їсти – дотримуючись кількох правил. Як уже говорили, бульби не мають бути зморщеними, а самі паростки – перевищувати 1 см – це головне. Таку картоплю краще відварювати, а не запікати чи смажити – це дає змогу мінімізувати їхню шкоду. Як готувати пророслу картоплю

повністю очистити картоплю від “вічок”, паростків і шкірки
зрізати верхній шар під шкіркою – там найбільша концентрація шкідливих речовин.
перед приготуванням замочити картоплю, щоб соланін пішов у воду.

Важливо: якщо картопля почала зеленіти, її вживати не можна. Таку, а також зморщену і сильно пророслу буде краще посадити.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.