Новини

Нас чекає екстремальніше літо: науковиця з Чернівців розповіла про особливості зміни клімату

Через теплу зиму літо може бути екстремальнішим, а весна та осінь – довшими.

Про це розповіла у коментарі molbuk.ua розповіла доцентка наук кафедри фізичної географії Чернівецького національного університету Дарія Холявчук.

З одного боку, тепла зима це добре, але фахівці наголошують, що складовою таких швидких змін клімату є почастішання екстремальних ситуацій.

“Оскільки мало випало вологи взимку, то ця волога мали би вирівнятися за рахунок весни чи літа. Тому якщо зима не дуже виражена, як цього року, можна очікувати холодну весну”, – пояснює Дарія Холявчук.

Читайте також: Цьогоріч зими майже не було: науковиця з Чернівців розповіла про температурні рекорди

За рахунок того, що дуже тепло випадають нерівномірні опади, тому може бути більше злив з сильними дощами.

“Через те, що велика кількість опадів випадає одночасно, вони є неефективними, адже просто швидко стікають і не засвоюються грунтом.
Через високі температури частішими стануть посухи. За останні 25 років ми фіксували на Буковині вісім випадків посух. Це дуже багато, бо зазвичай екстремально сухі роки фіксуються раз на 50 років. Спостерігаємо посилення вітрів, навіть смерчі. Це пов’язано з тим, що сильніші циклони. Цієї зими циклони накривали Європу і були вітри з великою швидкістю, особливо на узбережжі Атлантики. Нас рятує те, що ми знаходимося всередині материка і є баланс надходжень повітряних мас з Арктики, Атлантики, Середземномор’я. Крім того, підрегульовують ситуацію наші гори Карпати”, – каже Дарія Холявчук.

Науковиця зазначає, що до змін клімату доведеться адаптовуватися.

“З кліматичними змінами ми не зможемо боротися, їх важко спрогнозувати за кліматичними моделями. Повинні до цього адаптуватися. Наприклад, не будувати у заплаві річок, бо можливі повені через значні опади. Має змінитися планування міст, бо у нас багато поверхонь, які вбирають тепло, як от, асфальт, і через це місто має ще додаткові два градуси тепла”, – зазначає Дарія Холявчук.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.