Новини

У Чернівцях боржників за воду відключають цілими вулицями

“Чернівціводоканал” уже відключає боржників від водопостачання. Робити це почали минулого тижня.

Про це molbuk.ua начальниця Центру обслуговування “Чернівціводоканалу” Оксана Побєда.

“Станом на перше лютого споживачі заборгували майже 54 мільйони гривень. Це значно більша сума, ніж за аналогічний період торік. Тоді чернівчани заборгували 42 мільйони гривень. Найбільше споживачів мають борг від 100 до 500 гривень. Понад тисячу споживачів заборгували по 10 тисяч гривень, і маємо майже 800 споживачів з боргом у понад 16 тисяч гривень”, – каже Оксана Побєда.

Згідно з постановою уряду від 29 грудня 2023 року, надавачі комунальних послуг отримали право відключати боржників від водопостачання і вже почали це робити.

У Центрі обслуговування споживачів пояснюють: перед тим, як відключити боржника від водопостачання, йому офіційно вручають попередження за 30 днів.

“Попередження можуть надіслати поштою, передати контролером або дати в Центрі обслуговування. Якщо споживач не розрахувався впродовж 30 днів, наша бригада відключає його за борг. Попереджаємо про саме відключення або телефоном, або на під’їздах розвішуємо оголошення. На деяких під’їздах такі оголошення вже з’явилися”, – зазначає Оксана Побєда.

Наразі найбільше боржників від’єднують у приватному секторі.

“Від водопостачання відключили 28 будинків. 15 будинків оплатили свої борги, і їх назад під’єднали. Цього тижня на відключення мали 23 будинки. Від’єднує від водопостачання окрема бригада. Вона перекриває воду в люку, на труби встановлюють пломби й складають акт про відключення. Також споживачу повідомляють, куди звертатися для повторного підключення. Воно коштує 2953 гривні. Споживач має сплатити свій борг і суму за повторне підключення. Воду підключаємо наступного дня після оплати. Можна сплатити борг через банківські застосунки “Ощад24”, “Приват24”, “Монобанк”. Причому якщо оплачують борг через “Приват” або “А-банк”, ми одразу бачимо оплату і можемо абонента не відключати”, – зазначає пані Оксана.

За словами Оксани Побєди, зараз від’єднують споживачів, які заборгували понад три тисячі гривень.

“Ми сформували списки на відключення таких споживачів. Але якщо бригада їде його виконувати, а на цій вулиці живуть і інші боржники, то їх теж відключаємо. Так сталося на вулиці Сьомій Приміській у селі Чагор. Там усі мешканці мали борги за водопостачання – от їх усіх і відключили, перекривши загальний кран. Після цього люди прийшли з квитанціями про оплату, і ми відновили подачу водиСкладніше відключити воду в багатоквартирному будинку, бо окремо це зробити неможливо. Але якщо буде весь під’їзд боржників, то відключимо весь під’їзд”, – розповіла Оксана Побєда.

У водоканалі кажуть, що після повідомлень про відключення за борги споживачі почали ретельніше сплачувати за водопостачання.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.