Новини

Зараз переходимо до оборони, але з елементами наступальних дій: бригадний генерал з Чернівців розповів про ситуацію на фронті

На кінець літа буде стабілізація фронту і українці далі продовжать звільняти території.

Так вважає начальник штабу Сил територіальної оборони ЗСУ, бригадний генерал Володимир Шведюк.

“На початок повномасштабного вторгнення я був на посаді заступника командувача Сил територіальної оборони. З березня 2022 року по березень 2023 року був начальником штабу одного з угрупувань ЗСУ. На нашому рахунку звільнення Лиману. На початку збройної агресії багато партнерів нашої держави не вірили у те, що ми вистоїмо. Хтось давав нам три дні, хтось – два тижні. Це було видно по тій зброї, яку нам постачали. Переважно озброєння, яке придатне для ведення партизанської боротьби: протитанкові ракетні комплекси, стрілецьку зброю. Ми ж вірили у те, що вистоїмо. І ми вистояли та розвінчали міф, що російська армія є однією з наймогутніших армій у світі. Вони виявилися великою ордою, яка бере своєю чисельністю”, – каже Володимир Шведюк.

Військовий вважає, що якби партнери вчасно постачали зброю, ситуація була би зовсім іншою.

“Я розумів, що війна триватиме довго, але не хотів у це вірити. Потім ми почали звільняти наші території і було переконання, що так триватиме далі. Але нас зупинила нестача матеріального ресурсу. Якби нам вчасно постачали зброю, яку ми просили, то, думаю, вже б вийшли на кордони нашої держави і були б десь у Криму. У наших військових був і патріотизм, і запал, але у нас не вистачало зброї, якою можна воювати”, – зазначає Володимир Шведюк.
Володимир Шведюк запевняє, що росіяни не шкодують своїх військових, кидаючи їх у бій.
“Війна і далі триватиме. Та все ж треба розуміти, що в орків цей запас теж вичерпується і я бачу, що це не за горами. Особливо, коли мобілізація дійде до великих міст росії. Наші військові знищують росіян у дуже великій кількості, але і наші хлопці та дівчата гинуть. Хоча ці втрати не можна порівнювати. Орки не шкодують людського ресурсу”, – пояснює бригадний генерал.

Наразі, за словами Володимира Шведюка, ситуація на фронті важка.

“Тривають важкі оборонні бої. Зараз ми більше переходимо до оборони, побудови оборонних рубежів, але з елементами наступальних дій. Вони є щодня. Десь є втрати позицій, а десь є повернення. Тому не можу сказати, що ситуація катастрофічна. Та вона була б зовсім іншою, якби ми мали достатню кількість зброї і техніки. Ми б повертали більше позицій. Усе це між собою пов’язано. Думаю, що на кінець літа буде стабілізація фронту і ми далі продовжимо звільняти наші території. Я впевнений, що перемога буде за нами. Не думаю, що ця війна буде дуже затяжкою, бо світ відкриє очі і побачить загрозу також і для себе. Путін не зупиниться. Щодо нас, якщо буде відповідна підтримка зброєю, нашого запалу вистачить, щоб перемогти”, – зазначив Володимир Шведюк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.