Новини

«За такі гроші не хочуть працювати»: у школах і дитсадках Чернівців – брак медсестер

Фото ілюстративне

У школах і дитсадках Чернівців – нестача медичних сестер.

За даними управління освіти, на початок лютого 12 садків потребують медсестер, у восьми – медсестру з дієтичного харчування. У школах таких вакансій шість. Розмір ставок різний – від чверті (0,25) до повної. У деяких закладах є потреба одночасно в кількох спеціалістах.

Про це йдеться у публікації ” ” від 22 лютого, пише molbuk.ua

У частині освітніх закладів медсестри працюють через день, або ж є лише один фахівець на молодший і старший шкільні корпуси. Керівники закладів ситуацію вирішити не можуть. Вона склалася через низьку зарплату.

Роботи багато, коштів мало

“Медсестри лікарень, поліклінік отримують від 13500 гривень. Натомість медичні фахівці в школах і дитсадках мають значно меншу зарплату, – розповідає директорка одного із садків. – До прикладу, наша медсестра з дієтичного харчування працює на 0,5 ставки. Її оклад – 2316 гривень. Також вона має 30 % доплати за більш ніж 30-річний стаж роботи. Це 694 гривні. І 90 % премії – 2084 гривні. Разом виходить 5096 гривень. З вирахуванням податків на руки працівниця отримує 4051 гривню. Ось і вся зарплата.

Щодня жінка доїжджає автобусом на роботу з села поблизу Чернівців, тож на місяць витрачає близько 800 гривень на проїзд. Хоч у неї робочий день має становити 3,5 години, проте далеко не завжди вона встигає за цей час усе зробити. Бо ж медсестра з дієтичного харчування пише меню, і буває, що якийсь продукт постачальник ще не привіз. І треба дочекатися доставляння всіх продуктів. Отже, вона приходить на роботу на восьму ранку, а додому йде після обіду.

Тримає її тут лише те, що це старша жінка, їй 74 роки. Відповідно, для неї ця зарплатня – як доплата до пенсії”.

Читайте також: У дитсадках Чернівців – брак кухарів та інших працівників

“Шукаємо джерела фінансування”

В іншому дитсадку старшу медсестру вдалося “заманити” на роботу лише тим, що заклад відвідує її дитина. Зарплата в старшої медсестри вища, ніж у її колеги, що відповідає за дієтичне харчування. Утім, не набагато.

“Оклад за повну ставку складає 5096 гривень, – розповідає директорка закладу. – Ще 10 відсотків, а це 509 гривень, вона отримує за сестринство. 1019 гривень – за стаж. Плюс 90 % премії–- 4586 гривень. Разом – 11211 гривень. З вирахуванням податків наша старша медсестра отримує на руки 8913 гривень.

Водночас вона вже о восьмій ранку має бути на роботі. Відповідальність у неї велика, клопотів багато. Жінка вже попередила: щойно знайде роботу з вищою зарплатою – звільниться”.

“Люди виїхали, їх просто немає. Залишилися ті, кого ще тримає любов до дітей, хвилювання за дошкілля, бажання щось робити. Але якщо й надалі зарплати будуть такими низькими, ситуація взагалі стане катастрофічною”, – розмірковує співрозмовниця.

“Медичні сестри раніше були штатними працівниками міської дитячої поліклініки. Сьогодні вони введені до штатів шкіл і садків, – пояснює заступниця начальниці міського управління освіти Альона Онофрей. – Тарифні розряди шкільних медичних сестер – від 6 до 9. Навантаження ж при цьому доволі велике. Тому не всі мають бажання працювати на такій посаді”.

В управлінні освіти намагаються зарадити ситуації.

“З міського бюджету додають надбавки до зарплати. Міська влада потурбувалася, щоби збільшити оплату, медсестри отримують 100 відсотків премії щомісяця”, – каже освітянка.

“Розуміємо, що за такі гроші мало хто хоче працювати. Тож у нас є плани підтримати людей, які мають мінімальну зарплату, – запевняє заступник міського голови Юрій Лесюк. – Але тут питання щодо фінансового ресурсу. Через те, що з міського бюджету вилучили ПДФО військових, у нас зараз менші можливості. Будемо дивитися за результатами перевиконання бюджету в першому півріччі. Шукаємо джерела фінансування”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.