Новини

“Коли триває війна, ця мережа має бути заблокована”: програміст із Чернівців про заборону Телеграму

Telegram – це месенджер, яким сьогодні користується чимало українців. У мережі вже декілька днів обговорюють питання можливої заборони цього додатка. З такою ініціативою вийшов секретар РНБО України Олексій Данілов ще у листопаді минулого року.

Політолог з Чернівців Андрій Гев’юк та програміст Сергій Янушевський розповіли ” “, яка загроза стоїть за популярним месенджером та чому українцям слід бути обачними до цієї соцмережі.

Відомо, що офіційні компоненти цього месенджера мають відкритий вихідний код за винятком сервера, який має закритий вихідний код і є власністю компанії. Засновником і головою сервісу є російський програміст та бізнесмен Павло Дуров.

“Коли людина, як користувач, встановлює месенджер на телефон, то відповідно у ньому реєструється задля майбутнього користування. Для реєстрації Telegram вимагає ваш номер телефону, після чого робить до вас прив’язку. Кожен користувач цього месенджера має своє унікальне число. Ви можете змінювати номер телефону, пошту, але саме це число залишиться не змінним, адже він є вашим ідентифікатором у додатку”, – розповідає програміст Сергій Янушевський.

За словами програміста, надаючи доступ та погоджуючись з правилами користування, месенджер має доступ до ваших телефонних контактів, відеодзвінків, конференцій, доступ на використання камери та мікрофона.

“Чи використовується камера або ж мікрофон, коли телефон заблокований чи вимкнений – невідомо, адже, щоб це знати – потрібно бути розробником Телеграму. Вся інформація про людей, їхні повідомлення, дані зберігаються на серверах месенджера. Наразі, де фізично знаходяться сервери месенджера – ніхто не знає, у якому вигляді зберігаються всі наші дані – також відповідної інформації немає”, – пояснює Сергій.

Також експерт пояснив, яка загроза стоїть за Telegram-ботами у месенджері.

“Telegram має в собі програмне забезпечення – телеграм-боти, їх може написати будь-хто, будь-де, і знаходитися вони можуть на будь-якому сервері. Після приєднання до бота слід розуміти, що після цього він також матиме доступ до вашої інформації, він може отримати – унікальний номер, ваше ім’я, прізвище, ваші фото, зазначений статус у месенджері”, – каже С. Янушевський.

Чи варто блокувати Telegram в Україні – думка політолога

“Злам Telegram здійснюється двома шляхами. Перший шлях – це соціальна інженерія, коли ми самі віддаємо право доступу до наших месенджерів. Якщо інші месенджері більш захищені, у них є більше протоколів по захисту інформації, то в Телеграмі цього немає, – пояснює політолог Андрій Гев’юк. – Ми використовуємо даний месенджер, бо він зручний, але водночас, де зберігається наша інформація – невідомо. Нині, коли в країні триває війна, ця соцмережа має бути заблокованою, як, приміром, Однокласники та ВКонтакте. Є багато альтернативних месенджерів: Signal, WhatsApp, Messenger, Viber. Загалом, є багато питань до політики Телеграму, його фінансування, утримування та функціонування”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.