Новини

«Мої сини живуть цим». Діти відомого легкоатлета з Буковини йдуть стопами батька

Тарас й Олександр – сини відомого бігуна з Буковини Івана Гешка. Хлопці займаються легкою атлетикою та вже здобувають нагороди на чемпіонатах України. 16-річний Тарас нещодавно став чемпіоном України з бігу на дистанції 1500 та 3000 метрів серед юнаків до 18 років. Окрім цього, юний спортсмен встановив особистий рекорд, здолавши три кілометри за вісім хвилин та 54 секунди.

А 14-річний Сашко також встановив особистий рекорд і посів п’яте місце в змаганнях на дистанції 3000 метрів.

Про успіхи хлопців і те, як Іван Гешко тренує та виховує синів – у матеріалі ” “.

Тренування щодня – до школи й після

“Я ще з їхнього дитинства намагаюся створити умови, щоб вони хотіли займатися спортом. У легкій атлетиці, якщо пропустив кілька днів, втратив у розвитку кілька тижнів. Тому в цьому виді спорту важливі систематичні й регулярні тренування, щоб отримати результат”, – каже Іван Гешко.

Хлопці мають тренування – по два щодня.

“Перед школою, о сьомій годині ранку, йдемо займатися, ну і після уроків, ввечері. Також все залежить від періодичності підготовки, адже є різні методики. Є підготовчий, передзмагальний, змагальні періоди. У легкій атлетиці головне – дисципліна й біг. 70-80 % тренувань складаються з цього. Інша частина – силові вправи. Завершуємо тренування інколи ігровими видами спорту – граємо у футбол, баскетбол, настільний теніс, щоб урізноманітнити тренувальний процес”, – розповідає пан Іван.

Іван Гешко займається із синами постійно, використовуючи свій досвід і алгоритми тренувань його колишнього тренера Георгія Миронюка.

“Він, на жаль, помер, але його праця залишилася, тому намагаємося працювати за його методикою”, – додає Іван Гешко.

Старшому сину Івана Гешка Тарасові лише 16 років, проте він вже переміг у чемпіонаті України з легкої атлетики серед юнаків U-18 та встановив особистий рекорд.

“Два роки тому Тарас пробіг дистанцію три кілометри за десять хвилин і 12 секунд, але цьогоріч він здолав цю дистанцію за вісім хвилин і 54 секунди й виграв змагання. За цей час нам вдалося сильно прогресувати. Якщо ти долаєш таку відстань за менш ніж дев’ять хвилин – це потужно. Також він став переможцем у забігу на 1500 метрів із результатом чотири хвилини десять секунд”, – провадить батько-тренер.

І Тарас, і Сашко вже є членами молодіжної збірної України з легкої атлетики. Зараз хлопці майже щотижня виступають на різних змаганнях.

“Сашко, хоч і на два роки менший за Тараса, але результати показує гідні. Наприклад, пробіг три кілометри за дев’ять хвилин 43 секунди й посів п’яте місце”, – каже І. Гешко.

Минулих вихідних, 10-11 лютого, Олександр Гешко став чемпіоном України у своєму віці. Спортсмен пробіг три кілометри за десять хвилин та три секунди, дистанцію у півтора кілометра подолав за чотири хвилини 31 секунду.

Раніше, третього-четвертого лютого, у Києві відбувся чемпіонат України серед молоді й дорослих. Тарас Гешко показав гідний результат.

“У чемпіонату брали участь спортсмени, які були старші за нього й на шість років. Проте Тарасу вдалося потрапити до трійки найкращих легкоатлетів до 23 років. Загалом він посів восьме місце серед дорослих і молоді. Це свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямку. На тренуваннях велику увагу приділяємо фінішному спурту (різке збільшення швидкості руху під час бігу на фініші, – авт.), адже медалі дають на фініші”, – говорить пан Іван.

“Вони будуть здоровими й успішними”

Брав участь у змаганнях у Києві разом зі своїми дітьми й Іван Гешко.

“У кожного, напевне, є така мрія. Я щасливий, що хлопці займаються справою, яка їм подобається. Вони живуть спортом і отримують від спорту задоволення. Менші також на них рівняються, але на все свій час”, – провадить батько.

В Івана Гешка чотири сини – Тарас, Сашко, Ілля й Давид. Молодші, яким дев’ять і чотири роки, поки що підростають.

“Вони бачать прогрес своїх братів і також цього хочуть. У хлопців режим, немає часу, щоб просто гуляти. Щоб стати легкоатлетом світового рівня, треба системно працювати шість-вісім років. Тому ми й працюємо відтепер. Їм цікаво. У свої роки вони відвідали багато міст, старший навіть побував на змаганнях в Італії. Моя ціль – виховати щасливих і здорових дітей. Чемпіонами в спорті всі бути не можуть, але, займаючись спортом, вони будуть здоровими й успішними”, – резюмує Іван Гешко.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.