Новини

У дитсадках Чернівців стало менше дітей: є понад пів тисяч вільних місць

У дитсадках є 511 місць для дітей.

Ще кілька років тому, щоб потрапити до дитячого садочка в Чернівцях, треба було записувати дитину в електронну чергу одразу після народження. Зараз ситуація кардинально змінилася, і дітей у садочках значно менше йдеться у публікації ” “.

Управління освіти міської ради оприлюднило список незаповнених дошкільних навчальних закладів. У більшості дитсадків у групах є вільні місця, наразі їх 511. Найбільше готові набрати дітей у групи раннього розвитку.

На кінець 2023 року ми здійснили аналіз відвідуваності у дитсадках. На сьогодні на сто місць у нас за списками налічується 109 дітей. Це значно менше, ніж було попередніми роками. Тоді у нас на сто місць припадало 150 дітей, – пояснює заступниця начальниці управління освіти міськради Любов Гаврилова.

Читайте також: На Буковині за два роки різко знизилася народжуваність

Всього у дитсадках записано майже вісім тисяч дітей, але щодня відвідує їх значно менше.

“Найбільш заповнені дитсадки в центральній частині міста, зокрема ДНЗ №1, 12, 48, 53. Нема таких дитсадків, щоб дітей там було катастрофічно мало. Але не всі діти ходять у дитсадок, хоч і записані туди. Постійна відвідуваність дитсадків складає 36-40%. На період дії воєнного стану дозволено зменшення кількості діток у групі, тому їх не закривають, навіть якщо ходить лише 5-10 дітей”, – провадить Любов Гаврилова.

Порівняно з 2018-2020 роком у Чернівцях кількість дітей у ДНЗ зменшилася до двох тисяч. Освітяни кажуть, що вже відчувають це.

“Щороку лише в групи раннього розвитку ми зараховували майже дві тисячі дітей. А за 2023 рік зарахували всього 2 тисячі дітей, з них – 1200 дітей дворічного віку, решта – дітки від 3 до 6 років. Сьогодні на сто місць у нас записано 109 дітей. У 2021 році це було 132 дитини, у 2018 році – 156 дітей. Тоді наповнюваність груп була з перевищенням норми. Зараз такого не спостерігаємо через зменшення народжуваності й виїзд людей за кордон”, – розповідає Любов Гаврилова.

В управлінні освіти наголошують: хоч дітей і стає менше, про закриття груп не йдеться, але хочуть запровадити нововведення.

“У наших дитсадках є перевищення дітей за списком, але про закриття груп не йдеться. Доки триває війна, ми жодну дитину не маємо права вилучити зі списку без заяви батьків– Наразі в Чернівцях охоплення дітей дошкільною освітою передбачено від 2 років. Але розглядаємо варіанти, щоб у певних дитсадках запровадити приймання дітей з 1-1,5 року. Маємо таку змогу, тож питання це вивчаємо”, – каже посадовиця.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.