Новини

Картопля по 20-25 гривень: на Буковині рекордно подорожчав «другий хліб» – фото

На ринках стрімко дорожчає картопля. Уже зараз ціна є однією з найвищих за останні роки. Подорожчання почалося ще на початку грудня. Тож до України з нового року почали надходити великі партії картоплі з Польщі, Литви й Латвії, де ціни зараз нижчі.

Картоплі на ринку “Центральний” у Чернівцях небагато. Ціни – від 20 до 25 гривень за кілограм, йдеться в публікації ” “.

Продавці кажуть, що вже й не пам’ятають, коли ціни були такими високими.

– Ціни дуже зросли. Постачальники ще до Нового року почали їх підвищувати. Чому так, не знаємо. Врожай був поганенький, мабуть, – каже продавчиня Інга.

Співзасновник фермерського господарства “Джерело” Василь СОЛОМКО розповідає, що минулого року менше господарів садили картоплю, тому зараз її пропозиція менша, ніж є попит.

– Подорожчання картоплі – це, по-перше, сезонний показник. По-друге, менше господарств вирощують картоплю, адже це трудомістка культура. Сподіваємося, що цього року ситуація зміниться, бо чимало фермерів думають садити картоплю: вона стала дуже рентабельна. У 2023 році рентабельність досягла майже 100%. Урожай був дуже гарний, дощі випадали вчасно. А от у 2022 році картопля була збитковою, не могли її навіть реалізувати. Торік гуртові ціни на картоплю були шість-дев’ять гривень, а зараз ціни вже сягнули 20 гривень за кілограм, – каже Василь Соломко.

Що кажуть експерти

За словами голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила ГЕТМАНЦЕВА, ріст цін на картоплю зумовлений кількома факторами. Зокрема, це скорочення пропозиції, низька якість садивного матеріалу, а відповідно, і врожаю. Окрім цього, в Україні зараз недостатньо потужностей для зберігання картоплі. Саме тому ціни на неї перебувають на історично рекордних рівнях.

– Зростання цін на картоплю триває й у 2024 році. За оцінками профільних фахівців, ціни на неї зараз перебувають на історично рекордних рівнях, обумовлюючи доцільність нарощування її імпорту із сусідніх країн ЄС, — зауважив Данило Гетманцев.

Ціна зросла за останній місяць на 42 відсотки, зазначає аналітик “Українського клубу аграрного бізнесу” Максим ГОПКА.

Основна причина зростання полягає в тому, що більшу частину продукції з господарств населення вже продано. Також мало сховищ для зберігання картоплі, тому наразі гуртові її постачання скоротилися. Тому кінця весни ціни на картоплю можуть і далі рости.

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій ЯРМАК пояснює, що протягом кількох сезонів поспіль гуртові ціни на картоплю в Україні не покривали навіть витрат на її вирощування у фермерських господарствах.

– Обсяги виробництва картоплі знизилися, оскільки багато дрібних виробників перелаштувалися на вирощування інших культур, зокрема цибулі, моркви, капусти, буряку. Після збільшення площ у 2022 році та подальшого падіння цін на ринку населення також знизило вирощування. Це і сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України, – пояснив Андрій Ярмак.

Яка ситуація у супермаркетах

У пресслужбі мережі магазинів АТБ molbuk.ua розповіли, що за останні півроку ціни на картоплю зросли приблизно на 90% (від 11.95 грн/кг до 22,89 грн/кг на сьогоднішній день). Найбільший ріст ціни був зафіксований в грудні 2023 року.

“Основні чинники які спричинили підвищення ціни на картоплю:

• За інформацією від фермерських господарств та насіннєвих компаній в Україні у 2023 році дуже різко скоротилися площі засадження картоплі пізніх сортів, що використовуються для зберігання. Фермерські господарства зробили акцент на вирощуванні картоплі ранніх сортів, яка реалізується тільки влітку та на початку осені, тому ринок країни був перенасичений картоплею саме у цей період, що сприяло суттєвому зниженню цін. Однак сортів картоплі довготривалого зберігання для закриття власних потреб країни було вирощено недостатньо.

• На фоні очікуваного дефіциту картоплі почався та продовжується до сьогодні активний експорт української картоплі у Молдавію, що теж сприяє підвищенню цін на внутрішньому ринку.

• Також в 2023 році зафіксована дуже низька врожайність картоплі у ряді регіонів, що обумовлено, насамперед, несприятливими погодними умовами влітку у період вирощування картоплі”, – йдеться в повідомленні.

На сьогодні імпортну картоплю мережа АТБ не закуповує. Але з лютого планують почати закупівлі ранньої картоплі з Єгипету. Також навесні, у разі недостатньої пропозиції старої картоплі (врожаю 2023 року) з боку українських виробників, будуть вимушені розпочати закупівлю імпортної продукції врожаю 2023 року, аби задовольнити попит.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.