Новини

Україна може почати друкувати гроші: яка причина

Поки США та Євросоюз ведуть суперечки щодо узгодження військової допомоги України на $60 млрд та 50 млрд євро, Україна з останніх сил намагається підтримувати виплату зарплат, пенсій та субсидій населенню, а також роботу уряду. Якщо допомога не надійде найближчим часом, Києву доведеться вживати “болючих економічних заходів”.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на українських чиновників.

У 2024 році Україну чекає дефіцит бюджету в розмірі $40 млрд, близько $30 млрд від цієї суми уряд планує покрити за рахунок допомоги союзників.

Країна вже запровадила податок на непередбачений прибуток банків, перерозподілила частину податкових надходжень та збільшила внутрішні запозичення – ці заходи мають покрити витрати бюджету до лютого. Зрештою, без підтримки Заходу Україна буде змушена друкувати гроші, що поставить під загрозу економічну стабільність та підтримку з боку таких кредиторів, як Міжнародний валютний фонд, пише видання.

Як зазначає WSJ, західні партнери шукають спосіб зробити Україну більш економічно самостійною в умовах війни, що триває третій рік, оскільки саме від цього залежить її здатність протистояти росії.

Один із способів – конфіскація резервів ЦБ рф, що широко обговорюється, які були заморожені в західних юрисдикціях після початку вторгнення. Однак процес передачі Україні російських заощаджень може тривати роки, а допомога потрібна негайно.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.