Новини

Ось що станеться з вашим тілом, якщо ви відмовитеся від кофеїну

Кофеїн є найбільш уживаною психоактивною речовиною у світі. Навіть якщо ви не п’єте каву або чай, ви все одно регулярно вживаєте кофеїн, оскільки він міститься у всьому — від газованих напоїв та засобів від застуди до “кави без кофеїну” та шоколаду.

Про це пише ScienceAlert.

Що потрібно знати про кофеїн

Кофеїн швидко засвоюється організмом, досягаючи максимального ефекту протягом двох годин з моменту приймання, і може знадобитися до дев’ятої години, щоб він вийшов з організму. Він також водо- та жиророзчинний, тому потрапляє у всі тканини організму, що пояснює, чому кофеїн може впливати на різні органи.

Дорослим радять вживати не більше 400 мг кофеїну на добу. Це приблизно чотири чашки кави. Навіть ця доза може призвести до м’язового тремтіння, нудоти, головного болю і серцевих скорочень.

Але навіть люди, які вживають лише пару чашок кави або чаю щодня, можуть відчути, що вони однаково мають негативні наслідки, такі як дратівливість, труднощі із засинанням та нервозність. Ось чому все більше людей вирішують відмовитися від кофеїну.

Наслідки від обмеження вживання кофеїну можуть бути різними, нижче наводимо найпоширеніші.

Може з’явитися головний біль та втома

Відмова від кофеїну може викликати головний біль та втому. Це тому, що організм розвиває толерантність до кофеїну. Кофеїн зв’язується з рецептором у мозку, який використовує аденозин. Це змушує організм відстрочувати настання втоми. Але з часом клітини мозку виробляють більше рецепторів аденозину.

Якщо людина цурається кофеїну, виникає надлишок рецепторів аденозину. Тому людина почувається більш втомленою, ніж раніше.

У голові та шиї кофеїн викликає звуження кровоносних судин, зменшуючи приплив крові до мозку. Коли ви припиняєте вживати кофеїн, через 24 години кровоносні судини повертаються у нормальний стан, викликаючи збільшення кровотоку до мозку та головний біль. Болі можуть продовжуватися в середньому до 9 днів.

Також через відмову від кофеїну може тимчасово посилитися чутливість до болю.

Поліпшиться сон

Кофеїн також скорочує загальний час сну та скорочує період глибокого сну. Це може збільшити вашу втому наступного дня. Коли ви припините вживання кофеїну, ви можете помітити, що ваш сон покращиться. Деякі дані свідчать про те, що покращення спостерігаються вже через 12 годин.

Поліпшиться настрій

Кофеїн також пов’язаний з посиленням тривожності та нападів паніки – і не тільки у тих, хто схильний до проблем із психічним здоров’ям.

Зменшення або виключення кофеїну може покращити ваш настрій. Почасти це можливо тому, що він покращує сон. Депривація сну може посилити тривогу та інші розлади настрою. Але аденозинові рецептори, з якими зв’язується кофеїн, також беруть участь у модуляції інших нейромедіаторів, що впливають на стрес, щастя і страх.

Зникне печія

Зменшення або виключення кофеїну також може вилікувати печію та розлад травлення. Кофеїн індукує секрецію кислоти в шлунку і послаблює стравохідний сфінктер, що контролює рефлюкс вмісту шлунка вгору стравоходом, викликаючи печію і розлад травлення.

Відмова від кофеїну може знизити тиск і частоту серцевих скорочень, хоча інші дослідження показали незначні зміни.

Через вживання кофеїну протягом багатьох років організм адаптується до нього — і він стає новою нормою зі своїм впливом на нервову систему, кишківник і серце.

Зуби стануть білішими

Відмова від кофеїну може зберегти зуби білими — не через кофеїн безпосередньо, а через те, що чай і кава містять сполуки, зокрема дубильні речовини, що фарбують зуби.

Відмова від кофеїну та напоїв із цукром допоможе зберегти зуби здоровими. Докази також свідчать про те, що напої з кофеїном можуть зменшити кількість слини, що виробляється, яка зазвичай захищає наші зуби від пошкоджень.

Рідше будете ходити до туалету

Кофеїн діє на гладку мускулатуру кишківника, особливо у товстій кишці, змушуючи їх скорочуватися і викликати бажання спорожнитися. Кофеїн може також змінити консистенцію калу, особливо, якщо ви п’єте його занадто багато, оскільки кофеїн впливає на всмоктування води. Зменшення споживання кофеїну може призвести до менш частих позивів до випорожнення.

Кофеїн також діє як легкий сечогінний засіб, викликаючи збільшення сечі. Є також докази того, що кофеїн дратує сечовий міхур, що може викликати більш часті позиви до сечовипускання. Відмова від кофеїну може зменшити кількість щоденних відвідувань туалету.

Як правильно відмовитися від кофеїну

Якщо ви серйозно плануєте виключити кофеїн із раціону, найкращий спосіб зробити це поступово. Різкий перехід може спричинити побічні ефекти — головний біль і втому, які мучитимуть вас два-три тижні.

Наскільки серйозними й тривалими вони будуть, залежить від того, скільки кофеїну ви вживали за день і наскільки тривала ваша звичка пити каву.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.