Новини

Хто з мешканців Буковини буде сплачувати третій платіж за газ: важливі запитання про нововведення

У 2024 році запровадили платіж за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж систем газопостачання.

Його доведеться платити мешканцям усіх багатоквартирних будинків, незалежно від того, у будинку 50 квартир чи дві, йдеться у публікації ” “.

“Чернівцігаз” п’ятого січня на своєму сайті оприлюднив орієнтовну кошторисну вартість технічного обслуговування багатоквартирних будинків на 2024 рік. І список з майже 2,5 тисячі будинків у Чернівцях, районних центрах та селах, які мають сплачувати третій платіж.

Платіж за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж системи газопостачання сплачують мешканці багатоквартирних будинків, які мають газові мережі спільної власності й не мали до сьомого грудня 2023 року чинних договорів на технічне обслуговування.

Згідно з Постановою НКРЕКП від 7.12.2023 року, усі балансоутримувачі та співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних договорів, мають подати заявку на приєднання до колективного договору в особі уповноваженого представника. Якщо співвласники багатоквартирних будинків не подали заявку, вважається, що вони автоматично приєдналися до Типового договору з оператором газорозподільчих мереж, тобто підприємством “Чернівцігаз”.
Можна обирати й іншу організацію. У такому випадку впродовж 15 днів із моменту підписання угоди з іншою компанією уповноважена особа має повідомити про це “Чернівцігаз” та розірвати угоду, укладену з ним за замовчуванням.

Цього року платити за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж треба буде мешканцям таких населених пунктів: Чернівці, Новоселиця, Кельменці, Герца, Вижниця, Карапчів, Мілієве, Замостя, Черешенька, Берегомет, Вашківці, Іспас, Брусниця, Мигове, Лукавці, Глибока, Сторожинець, Валява, Витилівка, Іванківці, Киселів, Лашківка, Лужани, Малятинці, Мамаївці, Неполоківці, Оршівці, Ошихліби, Ставчани, Суховерхів, Веренчанка, Вікно, Горішні Шерівці, Горошівці, Добринівці, Дорошівці, Звенячин, Кадубівці, Кострижівка, Репужинці, Товтри, Шубранець, Юрківці, Яблунівка, Сокиряни, Білоусівка, Василівка, Гвіздівці, Коболчин, Кормань, Ломачинці, Михалкове, Олексіївка, Романківці, Селище, Сербичани, Шишківці, Сокиряни, Новодністровськ, Анадоли, Недобоївці, Колінківці, Хотин,
Вовчинець.
“Ми оприлюднили список будинків (від двох квартир і більше), в яких будуть здійснюватися роботи у 2024 році, тобто 2 400 будинків (це третина від загальної кількості). Протягом наступних двох років опублікують кошториси та графіки інших багатоповерхівок”, – пояснили у “Чернівцігазі”.
Також згодом на сайті розмістять графік проведення технічного обслуговування.

Вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж у селах та районних центрах становить від 500 до 5 700 гривень за рік у будинку. Оплата залежить від кількості квартир, мешканців і виконаних робіт. Також кошторисна вартість складається оператором ГРМ з урахуванням обмежень, передбачених граничними рівнями вартості виконання видів робіт і послуг, має містити перелік цих робіт і послуг, їхню кількість, ціну тощо.
Кожен мешканець за технічне обслуговування платитиме від 50 до 352 гривень з квартири за рік.
Для будинків у Чернівцях суми більші. Орієнтовні витрати на технічне обслуговування будинку складають від 1,2 до 36 тисяч гривень на рік, у середньому від 150 до 1600 гривень з квартири на рік. У списку вже є майже 1800 чернівецьких будинків
Наразі “Чернівцігаз” сформував орієнтовний кошторис технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Точні суми буде визначено після перших робіт на об’єктах. Розрахунки на оплату надаватимуть у тому місяці, в якому здійснюватимуть технічне обслуговування за визначеним графіком. Відповідно, плата за роботи буде нараховуватися раз на 3 або 5 років.

Спосіб оплати визначено в договорі. Передбачено оплату або єдиним платежем управителем від імені усіх співвласників і їхнім коштом, або окремими рахунками від кожного мешканця. Дізнатись, який варіант у тому чи іншому будинку, можна в управителя багатоквартирного будинку, ОСББ чи житлово-будівельного кооперативу.

Основою технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж систем газопостачання у багатоквартирному будинку є планово-попереджувальні роботи. У Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку є перелік обов’язкових видів робіт. Ідеться про планове випробування на щільність мереж; технічне обслуговування, огляд газопроводів з перевіркою наявності вільного доступу до газопроводів і газового обладнання, стану пофарбування і кріплень газопроводу; перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання.

До переліку робіт з технічного обслуговування у багатоквартирному будинку не входять роботи з поточного та капітального ремонту, реконструкції, технічного переоснащення внутрішньобудинкових мереж у багатоквартирному будинку; ремонт, заміна чи встановлення будь-якого обладнання, що споживають природний газ і встановлені безпосередньо у приміщенні споживача; обслуговування лічильників газу, зокрема і його повірка; роботи з ліквідації аварійних ситуацій.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.