Новини

Трохи знизилися: які зараз ціни на оренду житла у Чернівцях

У 2023-му ринок оренди житла на Буковині стабілізувався. Ціни навіть трохи знизилися. Якою буде ситуація цьогоріч та чого очікувати від цін, розповіли чернівецькі експерти у сфері нерухомості.

Керівник рієлторського агентства Сергій БОСОВИК розповідає, що за останні пів року ситуація на ринку оренди житла покращилася. Навіть з’явилося більше пропозицій, ніж попиту, йдеться в публікації ” “.

– Багато людей виїхали з України до Європи. Деякі повернулися до своїх домівок на Cхід. Тому чимало квартир звільнилося. Відповідно, ціни трохи знизилися. За пів року, думаю, ціни на оренду знизилися на 10-15%, а за весь рік впали, мабуть, на 20%. Гадаю, що станом на зараз цьогорічний ринок оренди житла буде стабільним, якщо не виникне черговий потік переселенців. Падати, мабуть, ціни вже не будуть, бо вибору великого немає. Вони можуть коливатися сезонно. Наприклад, восени, коли спостерігається наплив студентів, вони можуть трохи зростати через попит. Ближче до літа, коли студенти від’їжджають, ціни, навпаки, знижуються, бо пропозиція зростає, – пояснює Сергій Босовик.

Рієлтор Віталій ЛИСІНСЬКИЙ також констатує стабільність на ринку оренди житла протягом останній кількох місяців. Він зазначає, що ціни завищують лише деякі орендодавці.

– Нічого не змінилося, якщо не враховувати окремі випадки, коли власники вирішили тримати високу ціну, адже є попит на їхній район. Є, звісно, й такі власники, які здають квартири за довоєнними цінами. Та загалом все стабільно, ціни залишаються на 30-40% вищими від довоєнних, не ростуть і не падають. Однокімнатні квартири у новобудовах зараз коштують 300-350 доларів за місяць. Двокімнатні – від 400-450. Якщо район не дуже, то, звісно, ціни можуть бути нижчими. На вторинному ринку вони також не зросли. Однокімнатні квартири можна орендувати за 200-250 доларів, двокімнатні стартують від 250-300 доларів, – каже рієлтор.

Подальша ситуація із цінами буде залежати від двох факторів – ситуації на фронті й курсу валют.

– Думаю, поки зима і попиту великого немає, ціни триматимуться. Що буде далі, залежатиме від ситуації з війною. Що довше вона затягується, то менш фінансово-стабільними стають люди. Багато людей виїхало за кордон, дехто просто не має грошей. Якщо попиту не буде більш ніж три місяці, то ціни можуть трохи знизитися. Якщо й далі спостерігатиметься середній попит, то ситуація залишиться стабільною, – зазначає В. Лисінський.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.