Новини

У Чернівцях військкомат звинуватили у «викраденні» музиканта: що відповіли у ТЦК та поліції

Фото з Instagram-сторінки гурту “Інтермецо”

До редакції ” ” звернулися учасники чернівецького гурту “Інтермецо”. Вони розповіли, що 16 січня працівники ТЦК затримали їхнього соліста, 24-річного Володимира Білика, та його товариша, 25-річного Андрія Дулецького.

Про це йдеться на Instagram-сторінці гурту, передає molbuk.ua

“Об 11 ранку 16 січня у Чернівцях біля єврейського кладовища представники ТЦК затримали Андрія Дулецького (25 років) та Володимира Білика (24 роки). Посадили в авто без номерних знаків, де вже перебував представник поліції.

Після затримання хлопців привезли до ТЦК міста Чернівці, де змусили Андрія пройти ВЛК. У Андрія є заключення про непридатність за станом здоров’я, яке знаходиться у сімейного лікаря. Володимир – під захистом держави, адже працює вчителем на 1,25 ставки.

Після проходження Андрієм комісії обох хлопців повезли за місто”, – йдеться у повідомленні на сторінці гурту.

“З ТЦК нас посадили у машину, на якій не було номерів. Старший сержант не назвав ні власного прізвища, ні імені. На блокпосту ми одразу повідомили, що нас викрадено, і викликали поліцію. Проте можливості особисто поговорити з поліцією у нас не було, бо представники ТЦК заблокували машину”, – розповідає Володимир.

“Я відмовлявся проходити ВЛК, проте мені повідомили, що за мене вже все вирішено, і я нескоро повернуся додому”, – каже Андрій.

Врешті хлопці вибралися з авто і дали поліції заяву.

“Після цього представники ТЦК почали нас бити. Андрія багато разів вдарили по голові та колінах. Поліція була присутня, та фактично не вжила жодних заходів”, – розповідає Володимир.

У результаті поліцейські буцімто просто поїхали геть. Після побиття Володимир знову подзвонив на “102” та попросив викликати наряд служби моніторингу поліції та швидку допомогу. На “102” пообіцяли викликати машину та поліцію.

“А потім приїхала швидка і нас забрали до лікарні. Жодного нового наряду не було, і працівники ТЦК увесь час їхали за нами”, – каже Володимир.

У лікарні він набирав поліцію. Після цього поліція приїхала, але начебто змусила чоловіка написати заяву про неправдиву подачу свідчень щодо того, що служба моніторингу не прибула.

Володимира залишили у лікарні, а Андрія, з його слів, повезли тією ж машиною без номерних знаків у невідомому напрямку.

“За три години Андрій вийшов на зв’язок і повідомив, що його привезли до ТЦК, змусили видалити всі відеодокази та везуть в іншу область на навчання, де хочуть примусити до підписання контракту щодо служби в армії”, – йдеться у розповіді.

“Мене змусили підписати взяття на облік у цьому військкоматі та погрожували фізичною розправою за непокору”, – зазначає Андрій.

Кореспонденти molbuk.ua звернулися за коментарем до пресцентру обласного ТЦК та СП.

“Військовослужбовці ТЦК та СП перевірили документи. Андрій Дулецький є військовозобов’язаним, який мав самостійно з’явитися в ТЦК і виконати свій військовий обов’язок.

Пройшов ВЛК та був визнаний придатним до військової служби, призваний на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Але дорогою в навчальний центр, куди направлявся для підготовки, самовільно покинув команду. Військовослужбовці ТЦК та СП діяли в межах закону”, – зазначила речниця Чернівецького обласного центру комплектування Тетяна Попович.

Щодо Володимира Білика, то його не призивали.

Вона також нагадала, що в Україні триває велика війна, і захист країни є справою кожного.

“Кожен чоловік, який здатен захищати країну, повинен самостійно звертатися в ТЦК та СП, на чому постійно наголошуємо. Воїнам, які перебувають на фронті, надзвичайно важко, потрібне підкріплення.

На жаль, деякі громадяни не бажають виконувати свої обов’язки та порушують закон. Можливо, не усвідомлюючи наслідки таких дій, бо від них залежить, чи відстоїмо державу”, – наголосила Т. Попович.

У відділі комунікації поліції Чернівецької області ситуацію прокоментували так:

“З приводу цієї ситуації до ГУНП 16 січня надійшло декілька повідомлень.  Так, заявник повідомив, що проти волі товариша його везуть до міста Сторожинець. Для з’ясування обставин на місце інциденту одразу скерували слідчо-оперативну групу відділення поліції № 1 (м. Сторожинець) ЧРУП. 

Під час перевірки повідомлення з’ясувалося, що до поліції звернувся 25-річний житель Сумської області. Працівники ТЦК надали документи, які передбачають законні підстави доправлення товариша заявника, 26-річного жителя Вінницької області, до центру навчання. 

Потім до поліції надійшло повідомлення від цього ж громадянина. Чоловік поскаржився на те, що працівники прикордонної служби побили його та друга. Під час перевірки цього повідомлення поліцейські опитали чоловіків. Також їх оглянули медичні працівники, які не виявили тілесних ушкоджень. 

Згодом знову надійшло повідомлення від вказаного заявника до поліції про неприбуття поліцейських на його виклик. Інформація, викладена заявником, не відповідає дійсності, оскільки співробітники поліції виїжджали на попередні виклики сумчанина.

Відтак – за останнім фактом стосовно нього винесено адміністративну постанову за ст. 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) КУпАП”, – йдеться у коментарі поліції.

Як відомо, Верховна Рада 8 листопада ухвалила закони про затвердження указів Президента щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану та загальної мобілізації з 16 листопада на 90 діб, тобто до 14 лютого 2024 року.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Того ж дня в державі було запроваджено воєнний стан та оголошено проведення загальної мобілізації – до 26 березня.

Згодом строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації продовжувався парламентом до 25 квітня, 25 травня, 23 серпня, 21 листопада 2022 року, а також до 19 лютого, 20 травня, 18 серпня, 15 листопада 2023 року.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.