Новини

Які зауваження до “мобілізаційного” законопроєкту Рада передала уряду: відповідь Стефанчука

Очільник ВР Руслан Стефанчук розповів, що Рада передала Кабміну своє бачення законопроєкту про мобілізацію, зокрема, що стосується обмеження конституційних прав громадян, залучення до війська людей з інвалідністю третьої групи та прийнятність “електронного розв’язання питань” обліку військовозобов’язаних.

Про це Стефанчук розповів в інтерв’ю “Укрінформу”.

“Відповідний законопроєкт відкликано не просто так. Парламент України впродовж тривалого часу дуже уважно вивчав цей документ, проводив дискусії. За результатами загального обговорення, яке проходило в закритому режимі на рівні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки, було висловлено низку пропозицій і зауважень до цього проєкту”, – сказав Стефанчук.

Згодом, за словами голови ВР, цю дискусію перенесли на рівень Погоджувальної ради, яка також відбулася в закритому режимі. Він зазначив, що під час відповідної зустрічі президія парламенту і представники фракцій мали можливість обмінятися думками щодо оновлення мобілізаційної політики з військовим керівництвом держави.

“Я чітко розумію, що задача військових – отримувати успіхи на фронті, а задача політиків – формувати політичні і юридичні механізми. Проте над регулюванням таких важливих і чутливих процесів, як мобілізація, необхідно працювати разом. Ми почули військових, військові почули нас, далі працюємо над формуванням правильного мобілізаційного правового механізму”, – підкреслив спікер українського парламенту.

Стефанчук зауважив, що Кабінет міністрів відкликав відповідну законодавчу ініціативу, а парламент передав свої зауваження.

“Основні (зауваження – ред.), які можу назвати, – це питання обмеження конституційних прав громадян, залученості до війська інвалідів третьої групи, доцільності і прийнятності електронного вирішення питань, пов’язаних з обліком військовозобов’язаних, а також низки соціальних гарантій для військовослужбовців”, – розповів голова Верховної Ради.

Стефанчук додав, що конкретні терміни подання доопрацьованого документа поки не обговорювалися. Але щойно він буде готовий, розгляд почнеться знову.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.