Новини

“Це лише погіршить стан”: лікарі розповіли, коли не можна використовувати інгалятор

Навколо доцільності використання небулайзера (інгалятора) ходить чимало суперечок. Особливо багато думок з’являється при пошуку відповіді на питання, чи можна робити інгаляції за температури або коли небулайзер не лікує, а шкодить.

Коли ж не варто робити інгаляції та дихати через небулайзер, пише РБК-Україна (проєкт Styler).

Коли і як заборонено використовувати інгалятор — думка сімейного лікаря

Використання небулайзера стало популярним під час поширення коронавірусу, розповіла лікарка Катерина Пінчук. Інгаляції вважають одним з ефективних методів лікування захворювання, адже завдяки йому ліки можуть глибоко проникати у легені.

Небулайзер використовується також для лікування трахеїтів, ларингітів та інших респіраторних захворювань.

“Ліки, які використовуються в небулайзері повинні бути стерильними. Їх призначає тільки лікар! Не можна дихати Боржомі, звичайною водою та травами! Це може тільки погіршити стан. Якщо у вашої дитини температура вища 39, тоді краще почекати, поки вона спаде, а вже потім використовувати” інгаляційний метод лікування”, – наголосила вона.

Особливості інгаляцій
Пінчук розповіла, що є кілька правил:

Немає за годину до процедури;
Використовувати спеціальну маску для інгаляцій (для дітей до 4-х років);
Мундштук для інгаляцій використовується лише для процедур дітям, які досягли 4-5 років;
Не можна поєднувати під час інгаляції понад два препарати;
Якщо ви чи ваша дитина дихали через небулайзер гормональними препаратами, то обов’язково потрібно вмиватися після процедури та прополоскати порожнину рота.

“Обмежень щодо використання небулайзера немає. Але всі ліки для цієї процедури призначає саме ваш сімейний лікар. Як вибрати небулайзер для інгаляцій? Звертайте увагу на місткість диспенсера. Він повинен бути не менше 5 мл. – Додала лікарка.

Коли використання інгалятора може зашкодити

За словами терапевта Богдана Мостюка, застосування таких процедур може бути як корисним, так і не дуже, або навіть сприяти погіршенню. Особливо небезпечною може бути інгаляція при температурі.

“За високих температур інгаляція може давати побічні реакції, які призведуть до погіршення стану хворого. Наприклад, інгаляція робиться парою теплого повітря, що може призвести до ще більшого підвищення температури, а також спровокувати опіки”, – заявив він.

“Також можуть виникнути алергічні реакції на препарати, адже організм ослаблений через температуру, яка виникла на тлі боротьби з інфекцією”, – додав Мостюк.

Він наголосив, що перед тим, як робити інгаляції, обов’язково потрібно консультуватися з лікарем.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.