Новини

У Чернівцях інструкторка з раннього плавання займається з немовлятами віком від місяця

Фото з фб-сторінки Катерини Жаркової

Катерина Жаркова працює інструкторкою з раннього плавання вже 14 років. За цей час навчила плавати сотні діток й прищепила їм любов до води. Тренерка займається із зовсім крихітними малюками, починаючи з місячного віку.

Про це йдеться у публікації ” ” від 4 січня, передає molbuk.ua

Стала “мамою року”

До Катерини – велика черга матусь, які хочуть, щоби вона займалася з їхньою малечею.

“Не хвалюся, та не одна мама мені казала, що я займаюся зі своїми вихованцями так, начебто це мої власні дітки”, – усміхається.

В арсеналі своїх численних дипломів і сертифікатів про пройдені курси має і свідоцтво про отримання педагогічної освіти. Це також допомагає їй у роботі з дітками. Жінка й сама є матір’ю трьох дітей. Дві старші доньки займаються спортом, грають у чернівецьких волейбольних командах.

А дев’ятирічний син має синдром Дауна. Катерина залучила сина до плавання, і це відчутно зміцнило його здоров’я.

“Моя третя дитина, хлопчик, народився “сонячним”. Ми з ним займаємося від народження, і він у нас дуже розвинений. Чудово плаває. Завдяки щоденним вправам загартований, рідко хворіє і має струнку фігуру”, – каже.

Катерина переконана: у свою дитину треба вірити, займатися нею.

“Я постійно ходжу з сином на концерти, вистави. Він дуже це все любить. Не можна закривати дітей вдома, у них треба вірити”, – зауважує.

Не дивно, що Катерина Жаркова навіть отримала нагороду “Мама року-2018” в Полтаві, де з родиною мешкала 9 років.

“Там проводили опитування серед батьків, кого в місті вони вважають “мамою року”. Мене там багато хто знає, адже я постійно займаюся з дітками. Проголосували за мене. Приємно”, – усміхається.

“Головне – навчити дитину любити воду”

Сама Катерина – професійна спортсменка, займалася волейболом. З 9-го класу грала у волейбольній команді “Галичанка” в Тернополі. А її чоловік – баскетболіст. Після народження дітей жінка покинула професійний спорт. Стала інструкторкою із раннього плавання, і це переросло у справу всього життя.

“У 2009 році я народила свою другу доньку, і відтоді цілковито занурилася в плавання. Почалося все з того, що знайома запропонувала працювати в її новоствореному розвивальному центрі. Я погодилася. На той час ми мешкали у Кременчуці. Згодом через чоловікову роботу нам довелося переїхати до Полтави, і там я почала все з нуля. Щоби мати більше знань, їздила на курси, тренінги, дуже багато навчалася. Маю і відповідну освіту міжнародного зразка, тож можу працювати за фахом інструктора з раннього плавання і за кордоном. Також здобула педагогічну освіту в Запорізькому університеті”, – розповідає.

Катерина працює з дітками від кількох місяців до двох-трьох років. Далі передає своїх вихованців іншим тренерам.

“Хоча я закінчила курси й для викладання старшим діткам, але мені не дуже цікаво навчати їх техніки плавання. Працюю з найменшими. Мої підопічні починають плавати у півтора-два рочки. І коли бачу, що у дитини це вже добре виходить і я більше не можу їй нічого дати, а вона хоче йти далі, то підбираю іншого тренера”, – каже інструкторка.

Знайомство немовляти з водою Катерина часто розпочинає із домашньої ванни.

“Беру дитинку навіть із місячного віку. У басейні краще починати працювати з трьох місяців, бо до того часу маля може лякатися води, шуму. Тому з ними можна робити вправи в домашній ванній. Роблю крихітці масаж, готую її до занять. Коли вона призвичаїлася, багато пірнаємо. У 4-6 місяців дитинці стає тісно у ванній, і ми переходимо до басейну. І вже у півтора-два рочки – до трьох – вона впевнено плаває. Це за умови, що займається регулярно, тобто щонайменше один раз на тиждень, а краще двічі. Також це залежить від того, чи немає в малюка якихось проблем зі здоров’ям”, – розповідає тренерка.

Пірнання дуже корисні

Катерина дуже часто практикує зі своїми маленькими вихованцями пірнання. Матусям, які збоку спостерігають за процесом, може бути лячно, проте інструкторка запевняє: немає жодної небезпеки. Навпаки, це дуже корисно.

“Коли малюк пірнає, він затамовує подих, і в нього розробляються легені, зміцнюється серце. Також пірнання сприяє інтелектуальному розвитку, бо в цей час відбувається приплив крові до мозку, що активізує його діяльність”, – каже фахівчиня.

Дітки, які з раннього віку плавають, набагато міцніші й здоровіші за своїх ровесників. Вони рідше хворіють, а якщо і занедужують, то легше.

“Ми зміцнюємо хребет, спинку, качаємо прес. Часом матусі скаржаться: “Катю, моє маля ніяк не може поповзти або сісти”. Я починаю дивитися, чого цій дитинці не вистачає, ми над цим працюємо на воді. І вже невдовзі є результат. Головне те, що у плаванні майже немає протипоказів. Ним можуть займатися майже всі”, – переконана інструкторка.

Катерина Жаркова родом із Одещини, та вже пів року мешкає в Чернівцях. Каже, їй тут дуже подобається. Тож поки що хоче осісти тут.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.