Новини

Ялинки ще маленькі: у мережі опублікували фото площі в Чернівцях майже 20-річної давнини

У соцмережі опублікували фото Театральної площі 2006 року.

Світлину оприлюднив краєзнавець та колекціонер Едвард Туркевич, передає molbuk.ua

Цій світлині немає ще навіть 20-ти років, і вигляд площі був тоді майже таким, як і зараз – хіба що плитка не така розбита. Відрізняються лише ялинки – на фото вони ще зовсім маленькі.

Як відомо з історії, два століття тому на місці Театральної площі шумів густий ліс.

1800 року Чернівецька міська управа змушена була видати спеціальний циркуляр про організацію в цій місцевості облави на вовків.

XIX ст. на недавній міській околиці, що стала гучно іменуватися площею Єлизавети, дислокувалися військові склади з провіантом. З повним розквітом торгівлі в стародавньому місті майдан “окупували” торгівці рибою. Непотамовний запах підказав і відповідну народну назву — Рибна площа, або як називали чернівецькі бюргери, Фішпляц.

Згодом площа почала забудовуватися багатоповерховими кам’яницями. У повоєнний період, коли була остаточно завершена забудова площі виявилося, що будівля театру, яка колись домінувала на майдані, ніби розчинилася серед інших споруд. Тоді чернівецькі архітектори вирішили опустити середину майдану на 2,5 м, що надало всьому ансамблеві довершеності і оригінальності.

Пізніше в ансамблі площі з’явилася “алея зірок”.

Як писав molbuk.ua, у Чернівцях на Театральній площі хочуть облаштувати підземне укриття. Для цього залучать державні кошти, які виділяє уряд на побудову бомбосховищ в Україні.

Також зазначалося, що під час ремонту на Театральній площі планують встановити фонтан.

На розроблення документації по об’єкту “Капітальний ремонт площі Театральної з влаштуванням фонтану” планували витратити понад 745 тисяч гривень. Роботи мали бути виконані до 1 серпня 2023 року.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.