Новини

День святого Василя: головні традиції та історія свята

У понеділок, 1 січня, християни відзначають День святого Василя Великого. Раніше це свято припадало на 14 січня, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України перейшла на новий календар. В цей день у храмах проводять богослужіння. Також 1 січня — це свято Нового року.

TrueUA розповідає про історію та традиції Дня святого Василя.

Що відомо про святого Василя
Святий Василій — архієпископ Кесарії Каппадокійської в Малій Азії, визначний церковний діяч, один з Отців Церкви. Він народився на території сучасної Туреччини в місті Кесарія в 329 році в знатній родині. Святий здобув гарну освіту. У зрілому віці він став аскетом і священником, а незадовго до смерті став єпископом Кесарії.

Святий закликав народ любити ближніх та допомагати бідним людям. Він прославився, як автор безлічі богословських текстів і законодавець чернецтва. Відповідно до церковної історії, саме він запровадив іконостас та склав літургію Василя Великого. Чернечі правила святого стали основами спільного життя у монастирях.

Відомо про багато випадків зцілень, здійснених святителем Василем. За його молитвами отримували прощення і звільнялися від своїх гріхів зневірені порятунком грішники.

Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколаєм Чудотворцем, здавна користувався особливим шануванням у православних вірян. Частка мощей святителя і понині перебуває в Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василя зберігається в Лаврі святого Афанасія на Афоні.

Традиції у день святого Василія
Цього дня заведено молитися, відвідавши ранкову літургію у церкві. За традицією, 1 січня хлопці та чоловіки їдуть посівати. Першим у день Василя мав зайти в хату чоловік, щоб все було добре. Посівають зерном — житом або пшеницею. Натомість господарі мають пригостити своїх гостей яблуками, пирогами, або ж подякувати їм грошима. Зерно ж варто зберегти в домівці до вечора, оскільки воно вважається у цей день важливим оберегом.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.