Новини

Тепер парафіяни не мають де молитися: на Буковині УПЦ МП приватизувала два храми

На фото: Церква святих апостолів Петра і Павла в Сокирянах

На Буковині УПЦ МП передала два храми у власність приватних організацій.

У місті Сокиряни храм Святих апостолів Петра і Павла та все церковне майно опинилися у власності установи “Соціально-духовний центр на честь Святих апостолів Петра і Павла”.

Про це йдеться у публікації ” ” від 1 грудня, передає molbuk.ua

Центр створили кілька місяців тому

Про це люди дізналися за тиждень до того, як проголосували за перехід з УПЦ МП до ПЦУ. Далі тривав процес оформлення документації. Та коли люди вирішили зайти до храму, який вважали власністю релігійної громади, з’ясувалося, що він за документами вже належить приватній установі.

Причому переоформлення це відбулося з грубими порушеннями, адже на зборах було лише декілька десятків членів великої громади, наголошує священник ПЦУ Роман Грищук.

“Виявляється, що храм переоформлений за тиждень до зборів на приватну структуру. Є протокол зборів, згідно з якими її утворено. Проте з копії протоколів засідань видно, що на зборах громади, де створювався приватний заклад “Соціально-духовний центр”, присутні лише 35 членів громади”, – повідомив каже священник.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, “Соціально-духовний центр” створений 20 липня 2023 року. Він зареєстрований у Чернівцях на вулиці Руській, 33. За цією ж адресою розташовується Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ МП, керівником якої є митрополит Мелетій.

Тепер релігійна громада ПЦУ в Сокирянах залишилася без храму. Обурені люди звернулися до правоохоронців.

Випадково виявив, що церква вже не громади

Тим часом у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ МП заявили, що храм на честь святих апостолів Петра і Павла в Сокирянах залишається у власності громади і його “не вивели в офшори”.

“Релігійна громада УПЦ, як молилася цьому храмі, так і надалі матиме можливість молитись, зміна форми власності є запобіжним заходом від рейдерського захоплення”, – йдеться в повідомленні.

Також в УПЦ зазначили, що той факт, що майно наразі в приватній власності, є “маніпуляцією”. Вони, мовляв, створили благодійний фонд і передали майно йому “з метою забезпечення подальшої духовної діяльності громади”.

Схожу “схему” застосували й у селі Ржавинці Юрковецької громади, де релігійна громада теж перейшла до ПЦУ.

З’ясувалося це випадково. Голова громади Віталій Шафер, почувши історію Романа Грищука з церквою в Сокирянах, вирішив перевірити, чи немає чогось схожого і в його громаді. Як у воду дивився! З’ясувалося, що церква на честь Святої Трійці вже не є власністю громади. Її, а також два пам’ятні знаки та дзвіницю передали приватній установі “Соціально-духовний центр на честь Святої Трійці”. Цей центр також зареєстрований на вулиці Руській, 33.

Бенефіціар – священник УПЦ МП у селі Ржавинці Сергій Козарь.

“Я неодноразово переконував отця Сергія в цьому і десь мав надію, що він разом із парафіянами перейде у лоно ПЦУ. Та він вчинив інакше. Вирішив обвести навколо пальця село”, – повідомив В. Шафер.

Виносять церковне майно

Наразі мешканці передали документи до ОВА, щоби зареєструвати новоутворену релігійну громаду. Коли процедура переходу буде завершена, почнуть повертати свій храм. Адже церква – власність мешканців села.

“Храм завершили у 90-х роках. У ті важкі часи люди з останнього зичили-перезичували, тільки щоб у селі була церква. Є багато тих, хто пам’ятає ті часи й може підтвердити”, – каже В. Шафер.

Та наразі парафіянам ПЦУ навіть ніде помолитися, тож роблять це по домівках. У храмі правлять службу для громади УПЦ МП. І потроху виносять майно.

“Виносять весь новий інвентар, який був куплений людьми. І ми не можемо завадити, бо це розцінять як рейдерство, – зауважує Віталій Шафер.

Він зазначає, що громада буде діяти законним способом, без чвар.

“Зараз ми на стадії реєстрації. Потім люди будуть вирішувати, чи подавати скаргу до антирейдерської колегії мін’юсту, щоби скасувати реєстрацію. Є різні варіанти. Та люди будь-що вирішили у законний спосіб боротися за те, щоби повернути церкву”, – каже голова громади.

Храм у Сокирянах є пам’яткою архітектури

Церква святих апостолів Петра і Павла, що у Сокирянах, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона зведена у 1880 році, йдеться у відповіді Чернівецької ОВА на інформаційний запит ” “.

Закон “Про охорону культурної спадщини” визначає, що така пам’ятка може перебувати у державній, комунальній або приватній власності.

Однак може бути відчужена, а також передана в управління іншій юридичній або фізичній особі за погодження органу охорони культурної спадщини.

У разі виникнення будь-яких спорів щодо користування культовими будівлями й майном кожна особа має право звернутися до суду, йдеться у відповіді ОВА.

Як повідомила ” ” речниця обласного управління поліції Кароліна Маришева, щодо ситуації в Сокирянах слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365-2 Кримінального кодексу, а саме зловживання впливом повноваженнями особами, які надають публічні послуги.

“У рамках досудового розслідування тривають слідчі дії, за результатами яких буде надана правова оцінка діям посадових осіб”, – зазначила К. Маришева.

Що ж до Ржавинців, то там, поки триває процес реєстрації новоствореної релігійної громади, поліція стежить за ситуацією і перевіряє, чи немає правопорушень.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.