Новини

Сьогодні запрацювала буковинська резиденція святого Миколая – фото

У Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту сьогодні, першого грудня, відкрилася резиденція святого Миколая. Вона прийматиме відвідувачів щодня без вихідних, з 10.00 до 18.00, аж до 23 грудня включно. Святий Миколай зі своїми помічниками слухатимуть віршики, пісні та побажання маленьких відвідувачів. На згадку обов’язково даватимуть подарунок – цукерки, пряники та образок із молитвою та зображенням святого.

Про це йдеться у публікації ” “, пише molbuk.ua

“Людям хочеться розради”

Кореспондентка ” ” побувала в резиденції за тиждень до вікриття, 24 листопада. Уже тоді тут на повну тривала підготовка до відкриття. Працівники музею підсаджували ялиночки вздовж алеї, що веде до будиночка. Прикрашали одну з фотозон, де мають бути сани, ялинки та інші святкові атрибути. Доповнять атмосферу фігурки різних звірят, як це було торік. І, звісно, різнобарвне освітлення й музика, що лунатиме впродовж усього дня! Триноги для ліхтарів уже встановили, тож увесь шлях від входу музею до резиденції буде романтично освітлюватися.

Резиденцію облаштували в тому ж будиночку на території музею, що й минулого року. Це старовинна хата віком майже півтори сотні років із села Верхні Петрівці, яку перевезли сюди й встановили три роки тому. У ній колись жили заможні люди. Чимало їхніх речей і досі тут збереглися, навіть світлини на стіні.

Також – старовинний комод, який відреставрували. А головне – велика піч, що працює. У ній працівники музею під час різних заходів готують начинку, голубці, рибу, м’ясо та інші смачні наїдки.

Будиночок – просторий, гарний, із дерев’яним ґанком і “вежею”. Прикрашений гілочками ялини та новорічними іграшками, він і справді схожий на резиденцію Миколая. Це єдиний із музейних об’єктів тут, до якого проведена електрика.

Усередині вже все майже готово: стоїть кована скриня, з якої помічник святого діставатиме ласощі для діток, прибрана ялинка, палахкотить декоративний камін. Подарунки теж уже придбані й чекають на відвідувачів.

Резиденція ще навіть не розпочала роботу, а на візит до Миколая вже записалося дуже багато охочих, каже директор музею Іван Пілат.

“Цього року свято Миколая відзначаємо 6 грудня. Відтак і резиденцію відкриваємо на тиждень раніше. Вона прийматиме відвідувачів до 23 грудня, адже 24-го вже Святвечір, – зауважує Іван Васильович. – Уже зараз маємо дуже багато записів на відвідини. Тож якщо хтось надумає записатися першого грудня, то, певне, вже аж на 20-те число забронює. Торік до резиденції навідалося близько трьох тисяч гостей. Цього року сподіваємося на ще більшу кількість. Людям хочеться трохи відпочинку, розради, передусім для діток”.

Вартість відвідин – 200 гривень. З них 50 гривень коштує вхідний квиток до музею, решту – подарунок від Миколая. Ціна однакова для всіх, каже Іван Пілат. Здійснити візит до святого можна за попереднім записом.

Костюм у Миколая – автентичний, пошитий за всіма канонами у майстернях, де виготовляють церковне вбрання. Адже Миколай був священником високого рангу. Тож матиме ризи й справжню митрополичу митру.

“Мрію, щоби закінчилися повітряні тривоги”

Усього “святих Миколаїв” буде двоє, працюватимуть позмінно. Один із них – заступник директора музею, актор Олег Колянківський.

“Цього року Миколай по-особливому добрий. Зважаючи на війну, діти приходитимуть різні, тож і бажання у них будуть різні. До прикладу, минулого року прийшов хлопчик. Він сказав: “Миколаю, я так мрію, щоби закінчилися ці повітряні тривоги, а мій татко повернувся додому! Не хочу спускатися в підвал під час тривог, там мені страшно, я боюся”. І як розплакався! Я втішав його, як міг. Недарма Миколай має бути ще й психологом”, – розповів Олег Колянківський.

Довідка:

Святий Миколай чекатиме діток з 1 до 23 грудня, з 10.00 до 18.00.

Відвідування резиденції за обов’язковим попереднім записом.

Телефон для бронювання: 066 104 56 82.

Вартість квитка – 200 гривень.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.