Новини

“Членство в ЄС не набувається раптово за ніч”: президент Євроради про вступ України до союзу

Президент Європейської Ради Шарль Мішель привітав Україну із просуванням важливих антикорупційних реформ та роботу, що виконується задля членства держави в ЄС. Він запевнив, що не пошкодує зусиль для підтримки законних прагнень України і Молдови долучитися до блоку.

“Як ви знаєте, членство в ЄС не набувається раптово за ніч. Розширення є і буде процесом, заснованим на заслугах”, – наголосив Мішель під час спільної пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським та президентом Молдови Маєю Санду, що відбулася в Києві.

За словами Мішеля, процес приєднання до Євросоюзу є вимогливим та інколи може викликати розчарування, але необхідна робота має продовжуватися – особливо у галузі верховенства права.

“Навіть сьогодні у день символічної річниці (з часу початку Революції гідності – УНІАН), ви продовжуєте просувати важливі антикорупційні реформи. Ви сьогодні проголосували у Верховній Раді за три дуже важливі закони. Я хочу привітати вас, бо це демонструє ваш рішучий настрій робити необхідне”, – сказав Мішель.

Він наголосив, що підтримувати Україну – це моральне зобов’язання і стратегічна відповідальність. Водночас розширення для ЄС – це, за його словами, стратегічна інвестиція у мир, процвітання і демократичні цінності.

“Я маю намір зробити усе, аби переконати 27 колег, що ми потребуємо позитивного рішення у грудні”, – зауважив Мішель.

Він пояснив, що позитивне рішення означає три виміри.

“По-перше, це повідомлення для громадян Європейського Союзу, що ми дбаємо про наше спільне майбутнє з точки зору безпеки, процвітання і стабільності”, – сказав Мішель.

Чиновник додав, що Євросоюз буде більш захищеним і безпечним, і заможним разом з країнами, які поділяють ті ж принципи, цінності та бачення.

“По-друге, це повідомлення для народу України і народу Молдови, що ми є надійними, серйозними і лояльними, що ми добре розуміємо, що стоїть на кону”, – відзначив Мішель.

Він додав, що це слугує певним аргументом, аби переконати лідерів 27 країн-членів ЄС ухвалити позитивне рішення про початок переговорів.

“По-третє, це повідомлення для Кремля і усіх у світі, хто хоче підірвати порядок, заснований на правилах, кому не подобабться людська гідність і демократичні принципи”, – відзначив Мішель.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.