Новини

Найдревніша мурована церква на Буковині – досі без господаря і потребує реставрації

Найдавніший мурований храм на Буковині – Вознесенська церква у Лужанах – потроху руйнується, і поки що ніхто не може зайнятися її реставрацією. Вознесенська церква також унікальна своїми фресками, створеними в різні роки й різними майстрами. Їх також руйнує волога.

Храм, спорудження якого датують серединою 15-го століття, має популярність серед буковинців та туристів. Та парадокс у тому, що ця споруда належить до … безгосподарного майна, тобто нікому не належить, тож жодних документів щодо неї немає.

Чернівецька ОВА давно займається цим питанням, коментує заступниця голова Чернівецької ОВА Юлія Грицку-Андрієш, пише molbuk.ua

“На жаль, щоби запустити повністю процес реставрації, в першу чергу необхідно виробити проєктно-кошторисну документацію. Вона реєструється в єдиній системі, там обов’язковим є власник земельної ділянки і споруда, яка знаходиться на ній. У Вознесенському храмі цієї інформації ніде не було. Ми зробили декілька спроб знайти цю інформацію. І через проєктний інститут, який там здійснював попередню реставрацію, який, на жаль, зараз знаходиться у стадії ліквідації, і через мінкультури.

Але тільки після законної процедури, коли сесія громади визнає безгоспне майно, видає оголошення в пресу про те, що є таке майно, протягом року чекає, що хтось відгукується, потім подає в суд для визнання майном громади, – можна його реєструвати в єдиній системі. Тоді власником стає громада – у цьому випадку Мамаївська. Вона отримує всі документи, витяги, реєструє в єдиній системі, починається вироблення ПКД.

Тільки таким чином можна рухатися. Комісія з цього питання збиралася вже двічі. На ній були присутні депутати облради, голова громади, проєктанти, управління культури. Але окрім того, щоби рухатися згідно законної процедури, ми не можемо нічого вдіяти”, – розводить руками чиновниця.

Відтак доведеться чекати до травня: саме тоді збіжить рік від моменту подачі оголошення в газету щодо пошуку власників храму. А тоді вже почнеться робота. Може, і меценати знайдуться.

“Процедура, яким чином це зробити, у нас є. Єдине, що нам потрібно, щоби ці документи все ж таки були. Сесія облради буде затверджувати. Будемо шукати ресурси, щоби почати вироблення проєктно-кошторисної документації. Це дуже коштовна річ. І далі – пошук можливих грантів. Є багато охочих, хто хоче вкластися і допомогти з реставрацією поціновувачів саме цієї церкви – бо це найдавніший кам’яний храм у області. Тобто бажаючі є, але без документів ніхто нічого не може зробити”, – пояснює Грицку-Андрієш.

Детальніше про ситуацію з Вознесенською церквою molbuk.ua писав влітку 2023 року.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.