Новини

Улюбленець учнів, прекрасний педагог: що відомо про загиблого Героя Івана Серну

Улюбленець багатьох учнів, прекрасний педагог, людина з великої літери. Природолюб та життєлюб. Патріотично та оптимістично налаштований, активний, захоплювався спортом, добре танцював, умів об’єднати колег-учителів та зацікавити учнів. Таким залишився в пам’яті своїх випускників та земляків Іван Серна – захисник, Герой, який віддав життя, захищаючи Україну та її щасливе майбутнє.

Про долю Героя розповідається на фейсбук-сторінці “Незабутні: Буковина пам’ятає”.

Народився Іван Васильович Серна 3 жовтня 1976 року в мальовничому селі Реваківці Кіцманського (нині Чернівецького) району. Зростав кмітливим, допитливим, розумним, працьовитим та вихованим хлопчиком.

Закінчивши успішно в 1993 році Реваківський заклад загальної середньої освіти, вступив до Чернівецького державного університету імені Юрія Федьковича на математичний факультет.

Здобув вищу освіту, викладав математику та фізику в рідній школі. Діти любили та поважали свого вчителя, із задоволенням відвідували його уроки, чекали з нетерпінням та цікавістю наступних занять. Був членом збірної районної команди з волейболу та тренером для учнів школи села Реваківці. Колеги згадують: “Іван Васильович був завжди позитивний, сильний духом, надійний та вірний друг, відповідальний, досвідчений учитель та просто хороша людина”.

Коли почалось повномасштабне вторгнення рашистських сил на українські землі, був мобілізований та пішов боронити свою державу. Служив у військовій частині А 0222 старшим лейтенантом окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького. Мав військовий досвід та знання, вмів аналізувати, логічно мислити, приймати чіткі рішення в критичних ситуаціях, об’єднати воїнів та підтримати бойовий дух побратимів. Захищав рідну землю на Харківському напрямку.

Загинув Іван Серна 15 травня 2022 року в боях неподалік населеного пункту Безруки Харківської області внаслідок травми, отриманої під час вибуху. Похований 21 травня 2022 року на кладовищі в рідному селі. У нього залишилися батьки, дружина та маленький син.

Згідно з указом Президента № 497 /2022 від 13 липня 2022 року герой-захисник, старший лейтенант Іван Васильович Серна був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно.

Алла Краснова присвятила своєму колишньому вчителеві щемливі поетичні рядки, які надруковані в серії листівок Герої Буковини “Речники хоробрості: до дня героїв 5 серія віршів-присвят”.

ІВАНОВІ СЕРНІ

Почула новину і серце стиснулось
від болю, неначе туман.
Промінчик пробився, спогад за спогадом
невидимий пензлик писав.
Прийшов до нас ти вчителем завзятим –
на дошці цифри в ряд і теореми в такт.
Любив життя, природу, танці, спорт,
і так, як ти, ніхто не танцював.
Знання свої ти не ховав,
нам, юним, щедро роздавав.
Звучала музика прощання
і так хотілося на мить,
Щоб повернути випускний…
де всі щасливі, ти живий!
Герої не вмирають,
А завжди в пам’яті живі!

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.