Новини

Субсидії готівкою та електронні лікарняні: які зміни очікують українців з першого травня

З травня на українців чекає низка змін.

Зміни у субсидіях та у тарифах на газ, торкнуться більшості українців, пише molbuk.ua.

Тривалі вихідні

У травні буде 13 вихідних та 18 робочих днів. Завдяки травневим святам та Великодню будуть додаткові вихідні.
1 та 2 травня припадають свята – День праці та Великдень, тому вихідні перенесуть на 3 та 4 травня. Ще три вихідні поспіль отримають українці наступного тижня – 8-10 травня. День перемоги цьогоріч припадає на неділю, тому вихідний перенесуть на понеділок, 10 травня.

Подання документів для субсидій

З першого травня в Україні стартує процес повного перепризначення субсидій і це торкнеться кожного, хто їх отримує.
Для того, щоб і надалі отримувати субсидію, всі громадяни повинні особисто звернутися з новим пакетом документів до органів соцзахисту або ЦНАПу.

Раніше субсидії перепризначали автоматично, тепер потрібна інформація від субсидіанта. Наразі у Чернівцях субсидію отримує понад 12 тисяч людей і всі вони повинні заново подати заяви та декларації. Подавати документи можна з першого травня до вересня. Незалежно від того, коли людина подасть заяву, субсидія буде призначатися з першого травня.

Також з першого травня субсидія буде надаватися виключно у готівковій формі. Тобто, безготівкова форма, яка здійснювалась через Ощадбанк, буде скасована.

Не будуть працювати комісії в органах соцзахисту, які на підставі огляду побутово-матеріального стану могли призначити субсидію. Тепер якщо людина не підпадає під норми призначення субсидій, то вона її не отримає.

Також має значення матеріальний стан людини. Не отримають субсидію ті, хто мають у власності два авто або два житлових будинки чи квартири.

Лікарняні будуть електронними

Уряд ухвалив постанову, якою пропонується оновити алгоритм видачі листків непрацездатності для електронізації послуги “е-лікарняний”. Нова редакція порядку ведення електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього буде діяти з першого травня.

Листок непрацездатності буде електронним та формуватиметься на підставі медичного висновку з тимчасової непрацездатності. Медичний висновок буде також створюватися в електронній формі на підставі медичних записів і реєструватиметься в електронній системі охорони здоров’я з висновком лікаря.

Базовий річний тариф на газ

Із першого травня в Україні почав працювати річний тариф на газ. Річний тариф означає, що і взимку, і влітку споживачі будуть сплачувати за однаковою ціною. З травня тариф у різних газопостачальних компаній вже зріс від 7,89 до 13,5 гривні за куб.

Постачальники газу не зможуть протягом року збільшувати тарифи, але можуть їх зменшувати. Споживачі можуть самі обирати і свій тариф – річний чи місячний, і газопостачальну компанію.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.