Новини

Воробкевич на мільйон: у сквері біля ЧНУ встановили пам’ятник видатному буковинцю – фото

У Чернівцях у “попівському” сквері біля головних корпусів ЧНУ відкрили пам’ятник українському письменникові, композиторові з Буковини Сидорові Воробкевичу.

Про це пише molbuk.ua

Виготовлення пам’ятника тривало близько 4 місяців. Його встановили при вході до скверу.

Автор – молодий скульптор зі Львова Степан Федорин. Він переміг з-поміж 11-ти учасників, його роботу практично одноголосно підтримали члени конкурсного журі. Це перша робота Степана Федорина у Чернівцях.

Вартував постамент більше мільйона гривень. Це – подарунок Чернівцям від будівельної компанії “Водограй”, одним із кінцевих бенефіціарів якої є заступник міського голови Василь Зазуляк.

Пам’ятник – із бронзи, патинований зверху. Як пояснив В. Зазуляк, із часом патина стане менш насиченого зеленкуватого відтінку.

“Це патинована бронза, з часом вона буде дещо сходити і набуде більш природнього фону. За словами скульптора, під низом є шар темної патини, яка окислюватиметься. Тож відтінок пам’ятника буде мінятися: у період дощів виглядатиме темнішим”, – зазначив посадовець.

Роботи ще не завершені: днями мають домонтувати світильники, щоби скульптурою можна було помилуватися і у вечірній час.

Конкурсна комісія дискутувала щодо місця розташування монументу. Та зрештою прийняли пропозицію переможця конкурсу Степана Федорина, щоби встановити його при вході.

“Ідея в тому, що Воробкевич має жити серед людей, а не стояти десь на постаменті, де до нього несуть вінки, всі його вшановують, грає оркестр. Ми бачили, що за кордоном пам’ятники також контактні. Людям цікаво підійти, почитати інформацію. Тим більше, що ми ще встановили два QR-коди біля основи українською та англійською мовами. Зараз доповненням інформації про Сидора Воробкевича займаються працівники університету. Тож невдовзі можна буде за цими QR-кодами отримати вичерпну інформацію про видатного буковинця”, – каже Василь Зазуляк.

Посадовець не приховує задоволення виглядом пам’ятника:

“На жаль, довелося проводити кілька конкурсів на проєктний ескіз скульптури. Останній був дуже вдалим. Хочу подякувати скульпторові, який, вважаю, виконав свою роботу на відмінно. Запрошуємо його до участі і в інших конкурсах у нашому місті, яке він, схоже, по-справжньому полюбив”.

Тривали також дискусії і щодо висоти монумента, провадить Василь Зазуляк:

“У декого бачення, що вшановувати – це означає зробити п’ятиметровий постамент із якогось великого каменю, а зверху – 10-метровий Воробкевич. А ще краще – 20-метровий Воробкевич. Підкреслити цим його велич, мовляв. Я не поділяю цю думку. Бо крім того, що Воробкевич – видатний буковинець, він також був близьким до людей. Тож це такий людяний пам’ятник, який і далі перебуватиме серед людей. Віримо в те, що і молодь, і туристи, і ті чернівчани, які не знали про Воробкевича нічого або дуже мало, зацікавляться більше постаттю цього величного українця”.

Чиновник запевняє: на такі речі не шкода й мільйона.

“Я вважаю, що це на часі. Можливо, трохи дешевше купувати яйця. Але треба обов’язково знаходити гроші і на таке. Якщо ми не знаємо своєї історії, то отримуємо ситуацію, яку маємо зараз на сході і на півдні. Тому повинні знати про українські Чернівці, це є запорукою цілісності і спокою наших дітей та внуків”, – переконаний В. Зазуляк.

Перехожі звертають увагу на постамент, зупиняються, фотографують і роблять селфі. Дехто, щоправда, дивується, чому він зелений. Та більшості подобається: кажуть, сучасний, неординарний, і підштовхує більше дізнатися про постать Сидора Воробкевича.

Студенти навіть жартують, що для успішної здачі іспитів тертимуть книжку, яка у руках письменника – а раптом допоможе.

Як відомо, у Чернівцях під час реконструкції скверу поблизу центрального корпусу Чернівецького національного університету демонтували пам’ятник Сидору Воробкевичу. Це було у червні 2021 року.

Громадська організація “Товариство “Український народний дім в Чернівцях” виступила з вимогою до міської ради відновити пам’ятник українському письменникові, композитору Сидору Воробкевича, що був раніше демонтований під час реконструкції скверу поблизу центрального корпусу ЧНУ.

Пізніше конкурс на кращий проєкт пам’ятника Воробкевичу таки провели, проте переможця на ньому так і не обрали.

Згодом у Чернівцях оголосили повторний конкурс на кращий проєкт пам’ятника Воробкевичу.

А у травні 2023 року в мерії представили ескіз майбутнього пам’ятника Сидору Воробкевичу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.