Новини

Введення гнучкого курсу допомогло уникнути валютної кризи, – НБУ

Введення гнучкого курсу допомогло уникнути валютної кризи, оскільки політика утримання фіксованого курсу та зниження облікової ставки з часом призвела б до накопичення критичного рівня дисбалансів в економіці.

Таку заяву в інтерв’ю “Мінфін” зробив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, зазначивши при цьому, що є думка, що при поточному рівні резервів можна було спокійно утримувати фіксований курс та знижувати облікову ставку, однак це призвело б до кризи.

“Це можна розглядати як альтернативну стратегію. Але з важливим застереженням. Згодом така політика призвела б до накопичення критичного рівня дисбалансів в економіці і необхідності суттєвої миттєвої корекції курсу. Простою мовою, до чергової валютної кризи”, – зазначив заступник голови НБУ.

При цьому він не виключає, що курсові та інфляційні очікування тепер погіршаться.

“На початковому етапі такий ефект можливий. Це новий валютний режим, а до всього нового люди, традиційно, ставляться з меншою довірою. Наше завдання – показати, що це дійсно керована гнучкість курсу, а у НБУ є важелі контролю. Думаю, що ринок в цьому швидко переконається, тому тривалого ажіотажу не очікуємо”, – зазначив Гелетій.

При цьому він підкреслив, що у НБУ достатньо резервів для балансування валютного ринку.

“Міжнародна підтримка залишається високою, у НБУ достатньо резервів для балансування валютного ринку. Наші інтервенції будуть повністю покривати дефіцит валюти, викликаний війною. До того ж ми будемо забезпечувати рух курсу як в одну, так і в іншу сторону”, – заявив Гелетій.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.