Новини

9 міфів про сексуальне здоров’я чоловіків

Власні проблеми сексуального здоров’я, як правило, чоловіки замовчують. Стереотипи суспільства, хибні уявлення про сексуальну функцію не додають впевненості. Спробуємо розвінчати найпопулярніші міфи.

Наш фахівець – професор Валерій Зайцев, лікар-уролог урологічного підрозділу ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”.

Існує чимало неправдивих уявлень щодо сексуальної функції чоловіків. Частково вони тягнуться ще з часів “совдепії”, частково – тому що багатьох із нас виховували з впевненістю в тому, що “чоловіки – сильна стать”, і у них не має бути слабкостей, – каже професор Валерій Зайцев. – До цього додався ще й Інтернет із не завжди правдивою інформацією та порнофільми, де чоловіки завжди “готові” і “можуть” по пів дня. Однак практика свідчить, що це далеко не так. За десятки років роботи урологом я бачив тисячі чоловіків та можу чітко розповісти про найбільш розповсюджені міфи щодо їхнього сексуального здоров’я, яким вони самі вірять.

Міф 1. Збоїв ерекції не має бути
Неправда. Чоловіки не менше, ніж жінки, відчувають коливання сексуального потягу та готовності. Стреси, перевтома, різні захворювання призводять до того, що іноді “не встає”. Буває. У більшості чоловіків такі епізоди траплялися. Якщо це поодинокі випадки, то це не проблема. Спробуйте зрозуміти причину і уникати таких ситуацій.

Міф 2. Якщо немає ранкової ерекції – це проблема
Неправда. У молодому віці, до 30 років, вона виникає достатньо часто, але не завжди. Із віком її частота зменшується, проте до еректильної дисфункції вона стосунку не має. Її присутність насамперед залежить від фази сну при пробудженні та, як не дивно, від наповненості сечового міхура.

Міф 3. Еректильна дисфункція типова для чоловіків, які старші 70 років
Неправда. Еректильна дисфункція дійсно частіше зустрічається у літніх чоловіків, але вона може виникнути в будь-якому віці і вражає приблизно половину чоловіків 40-70-річного віку. Часто ерекція змінюється з віком – виникає повільніше, може бути не такою вираженою або може вимагати прямої стимуляції. Хоча ці зміни достатньо типові, проте стійка нездатність отримати задовільну ерекцію не є нормальною частиною старіння, і у багатьох чоловіків старшого віку присутня достатня ерекція. Її порушення більше залежать не від віку, а від захворювань та способу життя.

Міф 4. Еректильна дисфункція неприємна, але не небезпечна
Неправда. Сама по собі вона не є небезпечною, але вона може бути тривожним сигналом про початкові стадії деяких небезпечних для життя станів – гіпертонія, хвороби серця, діабет 2 типу тощо. Доведено, що судини пеніса дуже тонкі (тонші, ніж у серці) і часто перші реагують на загальні зміни судин у чоловіка. Тому у чоловіка на ранніх стадіях серцевих захворювань може розвинутися еректильна дисфункція задовго до того, як він відчує серцеві симптоми. Якщо у вас розвивається еректильна дисфункція, варто обстежитися у лікаря.

Міф 5. Еректильна дисфункція означає, що з пенісом щось не так
Частіше це неправда. Причин може бути багато. Для нормальної ерекції чоловікові необхідні здоровий мозок і пеніс, здорові кровоносні судини і нерви, а також достатня кількість чоловічого гормону тестостерону. Якщо порушений будь-який аспект цієї системи, може виникнути еректильна дисфункція. Проблеми власне з пенісом займають дуже незначну частину цього переліку.

Міф 6. Еректильна дисфункція означає, що вас не приваблює ваш партнер
Частіше це неправда. Безумовно, привабливість партнера та загалом стосунки у парі є важливим елементом нормальної сексуальної функції чоловіків. До речі, і жінок. Але, як ми вже зауважували, існує багато можливих причин еректильної дисфункції. І привабливість партнера – десь у другому десятку цих причин.

Міф 7. Прийом препаратів тестостерону лікує еректильну дисфункцію
Неправда. Гормональні зміни, як і низький рівень тестостерону, можуть викликати еректильну дисфункцію, але це типово для старших чоловіків, коли розвивається щось на кшталт “чоловічого клімаксу”. І тільки коли підтверджено низький рівень в аналізах крові. Але знову ж таки, як правило, у цих ситуаціях є комбінація різних причин.

Міф 8. Еректильна дисфункція може виникнути через мастурбацію
Неправда. Перш за все, мастурбація не є відхиленням, а однією з форм сексуальної активності. Проте багато чоловіків потрапляють у пастку Інтернету і помилково пов’язують свою погану ерекцію з мастурбацією у підлітковому віці. Якщо немає патологічної залежності від маструбації, то жодного зв’язку між цим немає.

Міф 9. Перегляд порно перед сексом поліпшить ерекцію
Не зовсім так. Більшість чоловіків мастурбували після перегляду порно за відсутності партнера. Але якщо ви стаєте залежними від перегляду порно для отримання ерекції, то це, безумовно, потрібно оцінити і припинити. Хороші стосунки та зв’язок між вами та вашим партнером не мають вимагати нав’язливого перегляду порно перед сексом. Хоча для урізноманітнення сексуальних стосунків періодичне переглядання порно з партнером зовсім не шкодить.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.