Новини

Оголосив догану: ректор прокоментував скандальне відео студентів ЧНУ

Ректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Роман Петришин відреагував на скандал із відео, де студенти дружно вигукують: “Матфак – х**я!”. Петришин оголосив догану двом студентам та викладачу, а також засудив ненормативну лексику та образи студентів. Також ректор пояснює такі дії здобувачів освіти тим, що довгий час вони навчалися дистанційно, внаслідок чого це “призвело не лише до зниження рівня знань і культури поведінки, а й здебільшого до певних психологічних зламів”.

Про йдеться в дописі ректора ЧНУ у фейсбук, пише molbuk.ua.

“Як ректор, засуджую ненормативну лексику та образи студентів, які звучали на адресу факультету математики та інформатики. Керівництво інституту провело бесіди зі студентами з детальним обговоренням причин і наслідків цього інциденту. Дуже добре, що студенти інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук звернулися до студентів-математиків з визнанням своєї помилки та вибаченням за вчинок. Сподіваюся, що математики з розумінням поставляться до цього факту”, – написав Р. Петришин.

Як зазначив ректор, цей інцидент буде розглянуто на засіданні президії студпарламенту, яка відбудеться завтра. Крім того, Петришин оголосив догану двом студентам другого та четвертого курсів та одному співробітникові навчально-наукового інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук за “недогляди в організації та проведенні посвяти”. До того ж ректор зазначив, що цей інцидент зумовлений тим, що багато часу здобувачі освіти навчалися дистанційно.

“Цей випадок змушує повернутися до зрозумілої всім нам загальної проблеми. Ковід, а потім війна зумовили проведення занять для студентів і школярів у дистанційному режимі. При цьому здобувачам освіти не вистачало живого спілкування, вони залишилися віч-на-віч із смартфонами. Це призвело не лише до зниження рівня знань і культури поведінки, а й здебільшого до певних психологічних зламів”, – повідомив ректор ЧНУ.

Також Петришин написав чотири пункти про те, що робить університет для розв’язання проблеми:

“1. З 1-го вересня для переважної більшості бакалаврів денної форми навчання заняття проводяться в очному режимі, однак у дві зміни через обмежену кількість місць в укриттях.

2. В університеті досить плідно функціонує Центр культури та дозвілля студентів, який проводить культурно-мистецькі, патріотичні, благодійні заходи.

3. Безпосередня участь у таких ситуаціях університетського соціально-психологічного центру, який надає допомогу студентам і переселенцям.

4. У ректора та деканів факультетів (директорів інститутів) є заступники з навчально-виховної роботи, які організовують виховну роботу зі студентами, зокрема для попередження таких інцидентів буде проведено низку превентивних заходів”.

Що було раніше

У мережі поширилося відео, в якому близько сотні студентів інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ за командою вигукують образливе слово на адресу факультету математики та інформатики ЧНУ, що обурило університет.

Після цього студенти записали відео з вибаченнями.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.