Новини

У Чернівцях розпочався Meridian Czernowitz: чим вразить фестиваль цьогоріч

У Чернівцях сьогодні, 8 вересня, розпочався уже 14-ий міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Відкриття відбулося у Літературному целанівському центрі, пише molbuk.ua

Як розповіла у коментарі для ЗМІ директорка міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Євгенія Лопата, основною фокусною програмою цьогорічного фестивалю є те, що на ньому презентують книжки, видані в Україні впродовж останніх півтора року повномасштабного вторгнення.

“Це книги, які є фіксацією і рефлексіями на війну проти України. Письменники, які їх створили, – люди, які підтримують і обороняють Україну. Це наші захисники, які служать у ЗСУ, та волонтери. А також ті, що виступають за кордоном, розповідають про Україну і є нашими амбасадорами. Ці книги зараз дуже “на слуху” в Україні. Колись вони будуть вивчатися в історії літератури як книжки, які фіксували війну, і це дуже важливо”, – каже Є. Лопата.

Вперше за 14 років фестивалю організатори наважилися проводити винно-книжкові дегустації.

“Ми давно хотіли робити цей проєкт, але завжди якось було не на часі. Велика війна навчила не відкладати на завтра. Тому вирішили реалізувати проєкт, який давно виношували”, – пояснює директорка корпорації.

У винні дегустації інтегрована літературна програма.

“Ми куштуємо вина українських виноробів і з Закарпаття, і з півдня України. Тож це такий дискаверинг, де можемо ознайомитися з різними видами вина. У Чернівцях таке відбувається вперше. Ми подумали: хто, як не поетичний фестиваль, мав би проводити винну програму, тим паче, що ми насправді вже дуже багато років і так у неї вже інтегровані?” – розмірковує Євгенія Лопата.

За її словами, цьогоріч на фестивалі – лише на одного учасника читань-іноземця менше, ніж зазвичай. Один із учасників виступає через Zoom, не зміг приїхати через стан здоров’я.

“Ніхто з тих, кого ми запросили, не відмовився з причини війни. Для учасників із Ізраїлю ситуація війни дуже добре знайома. Тому в них у принципі немає страху їхати в країну, де триває війна. Проблемніше з іншими країнами на кшталт Швейцарії. Але це ті люди, які в своїх колах багато років підтримують Україну, у тому числі впродовж повномасштабного вторгнення. Нам було важливо, щоби вони приїхали на фестиваль і побачили Україну зсередини. І ми їм створили привід для приїзду. Натомість маємо прекрасних поетів із хорошою європейською поезією, яку слухаємо в Чернівцях. І це теж дуже нетипово, адже в Україні зараз виступи закордонних письменників – це велика рідкість”, – зазначила директорка літературної корпорації.

Нагадаємо, сьогодні ввечері, о 19.00, у залі “Медіа” готелю Central Magnat Cinema (вул. Кобилянської, 36, 1-й поверх) письменники Юрій Андрухович, Христя Венгринюк, Андрій Любка презентують антологію “Воєнний стан”, що стала знаковою у 2023 році.
Передмову до цієї збірки написав Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний. Це 50 історій від 50 різних українських письменників і письменниць, написані після початку повномасштабного вторгнення.

Всю програму заходів упродовж трьох днів читань можна переглянути тут.

Як відомо, 8-10 вересня у Чернівцях розпочалися 14-ті міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz. Учасниками стали як відомі, так і молоді поети й поетеси з Австрії, Ізраїлю, Німеччини, Швейцарії та України.

У програмі — літературні читання, презентації нових книжок, публічні дискусії та винно-книжкові дегустації.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.