Новини

Маск наказав відключити Starlink, щоб зірвати українську атаку на Крим, – CNN

Минулого року Ілон Маск таємно відключив роботу Starlink біля узбережжя Криму, щоб зірвати атаку України підводними дронами на російський військово-морський флот. Про це пише Уолтер Айзексон в новій біографії Маска, передає CNN.

Відзначається, що коли українські підводні дрони, начинені вибухівкою, наблизилися до російського флоту, вони “втратили зв’язок і, не завдавши ніякої шкоди, викинулися на берег”.

“Рішення Маска, в результаті якого українські чиновники стали благати його знову включити супутники, було викликане гострим страхом, що Росія відповість на напад України на Крим ядерною зброєю, страхом, викликаним розмовами Маска з високопоставленими російськими чиновниками”, – пише Айзексон.

Як зазначає CNN, цей епізод розкриває унікальне положення, в якому опинився Маск, коли розгорталася війна на Україні. Навмисно чи ні, він став потужним посередником, якого американські чиновники не могли ігнорувати.

“Starlink не був призначений для участі у війнах. Це було зроблено для того, щоб люди могли дивитися Netflix, розслаблятися, підключатися до Інтернету в школі і робити добрі мирні справи, а не завдавати ударів дронами”, – заявив Маск.

Також видання пише, що відновити зв’язок Starlink Маска просив український віце-прем’єр Михайло Федоров.

“Я просто хочу, щоб ви — людина, яка змінює світ за допомогою технологій – знали це”, – написав міністр Маску.

При цьому Маск відповів, що його вразив дизайн підводних дронів, але він не стане знову включати зв’язок Starlink, тому що Україна “зараз заходить занадто далеко і може зазнати стратегічної поразки”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.