Новини

Стабільність повернеться: банкір потішив прогнозом валютного курсу на наступний тиждень

Коливання валютного курсу наступного тижня будуть менш помітними завдяки заходам НБУ, і гривня перебуватиме в межах 37,5-38,5 грн/$ та 40-41,5 грн/€.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий, НБУ вжив оперативних заходів, щоб повернути баланс між попитом і пропозицією: дав можливість банкам продавати безготівкову валюту населенню до 50 тис. грн на місяць та вдвічі збільшив ліміт на безготівкову покупку валюти (до 200 тис. грн) з обов’язковим подальшим її розміщенням на депозитах.

Тому експерт припускає, що валютна “хитавиця” на наступному тижні буде менш помітною, ніж двома тижнями раніше.

“Таким чином, наступного тижня ситуація дещо заспокоїться: щоденні коливання курсів будуть в межах 0,5 грн, спред скоротиться до 0,3 грн. А курсові коридори більш-менш збережуться: 37,5-38,5 грн/$ та 40-41,5 грн/€”, – сказав Лєсовий.

За його словами, після кількатижневої “курсової веремії”, коли курсові стрибки стали майже звичним явищем, ринок поступово перейде в більш-менш стабільний режим.

“Якщо проаналізувати основні причини “курсового неспокою”, то, звісно ж, головна з них – це очікування валютної лібералізації. Інший блок причин – це звуження можливостей громадян для вільної покупки та продажу іноземної валюти. Нагадаю, що нещодавно припинила роботу одна з найбільших мереж обмінних пунктів, а інші “обмінники” з тих чи інших причин також виявилися “зачиненими” без особливих на те пояснень”, – зазначив банкір.

Лєсовий припустив, що головним поясненням може бути таке своєрідне страхування від можливих курсових ризиків. Експерт нагадав, що частка валютних операцій населення через обмінні пункти складає до 50%. Цілком природньо, що звуження можливостей для здійснення операцій стимулювало “чорний” ринок до спекулятивного зростання валютних курсів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.