Новини

The Economist розповіло, що заважає розвитку “українського Моссаду”

За понад півтора року повномасштабної війни українські спецслужби ліквідували чимало колаборантів та росіян, що відігравали значну роль у вторгненні. Проте, як заявляють джерела в СБУ, побудові українського аналогу Моссаду заважає одна слабка ланка – кадри.

Про це пише видання The Economist. Зокрема, видання нагадало про операцію зі знищення колаборанта Євгена Юнакова, що був гауляйтером у Великому Бурлаку. Тоді командир спецпідрозділу “Кавказ” і група місцевих офіцерів отримали завдання, ретельно стежили за мішенню протягом декількох днів, встановлюючи найменші дрібниці – від походу до магазину до рівня захисту.

“Підірвавши бомбу, вони сховалися в таємних укриттях на окупованій території. Група повернулася на підконтрольну Україні територію лише через кілька тижнів після того, як місто було звільнене. Тіло Юнакова так і не знайшли. За 18 місяців війни десятки людей на зразок Юнакова стали мішенями під час хірургічно точних операцій на окупованих територіях і в самій Росії. Їх розстрілювали, підривали, вішали і навіть іноді труїли фальсифікованим коньяком”, – пише видання.

Відкрито Україна не заявляла про свою причетність до ліквідації таких осіб, проте багато хто вже впізнає “чіткий професійний почерк українських спецслужб”. Водночас у самих структурах роблять лише натяки.

“Будь-яка людина, яка зраджує Україну, стріляє в українців або запускає ракети по українцях, повинна розуміти, що за нею стежать і вона буде притягнута до відповідальності”, – наголосив офіцер ГУР Андрій Черняк.

При цьому, коментуючи можливість створення українсього аналогу ізраїльського Моссаду, очільник ГУР МО Кирило Буданов заявив: “Нам це не потрібно. Він вже існує”.

Подібні перації організовуються не перший рік

Видання зазначає, що таємне знищення певних осіб організовується щонайменше з 2015 року, коли СБУ створила новий орган після окупації Росією Криму і частини територій Донбасу.

“Елітне 5-те управління контррозвідки розпочало свою діяльність як диверсійний підрозділ у відповідь на вторгнення. Пізніше воно зосередилося на тому, що евфемістично називають “мокрою роботою”, – розповідає The Economist.

Екс-очільник СБУ Валентин Наливайченко, який працював на посаді у той час, стверджує, що переорієнтація відбулася після рішення тогочасного українського керівництва, що самого лише ув’язнення колаборантів недостатньо: тюрми були заповнені, але вироки мало кого зупиняли. Тоді дійшли висновку, що “потрібно ліквідувати терористів”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.