Новини

Коли Успіння Пресвятої Богородиці 2023 року: історія та традиції свята

В Україні наразі Успіння Пресвятої Богородиці святкують 28 серпня. Це свято, яке завжди залишається у даті. 2023 року це буде понеділок.

ПЦУ та УГКЦ переходять на новий календар від 1 вересня 2023 року, тому вже від 2024 року Успіння Пресвятої Богородиці ми святкуватимемо 15 серпня.

Історія свята

Свято отримало свій початок після збирання в Єрусалимі всіх святих апостолів 431 року. Але саму назву, яка збереглася до наших днів, створили лише в VI столітті нашої ери. Не в кожному регіоні світу святкування відбувалося в одну й ту саму дату. Наприклад, в Ефіопії Успіння Пресвятої Богородиці все ще святкують 6 січня, а в серпні вшановують вознесіння тіла Діви Марії на небо.

Єдину дату святкування запровадив візантійський цісар Мафриків.

Саме слово “Успіння” означає “тиха смерть”. Згідно з біблійними переказами, янгол з’явився перед Дівою Марією та сповістив її про кончину за три дні до цієї події.

Успіння Пресвятої Богородиці: що можна й не можна робити

Перед святом Успіння Пресвятої Богородиці віряни тримають Успенський піст, який триває від 14 серня. Тому 28 серпня вже можна не відмовляти собі в розвагах або їжі. Звичайно, якщо це не середа або п’ятниця, коли ті, хто дотримуються посту, намагаються не їсти м’ясні продукти.

Один із давніх звичаїв українського народу полягає у випіканні хліба з зерна, яке було освячене в храмі. Після цього випічку обов’язково ставлять на стіл, щоб кожен гість або член родини міг взяти собі шматочок. В церквах освячують колоски, різні хлібні вироби.

Богородицю просять захистити від темних сил та поганого впливу людей, не забувають і про міцне здоров’я для всієї сім’ї.

Що не можна робити на Успіння Пресвятої Богородиці:

фізично працювати;

грати весілля;

ходити босоніж;

носити старе або брудне взуття;

ображатися сваритися.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.