Новини

Шевченко поміж дерев та фонтан із голограмами: який вигляд може мати площа у Чернівцях

Мерія замовила виготовлення проєкту для капітального ремонту Центральної площі. Відповідний тендер завершився днями на Prozorro. Розробити проєкт доручили Олегу Пікущенку, який став переможцем відкритого архітектурного конкурсу. Вартість виготовлення проєкту – понад 1,8 мільйона гривень.

Про це пише molbuk.ua

Архітектори проєкту планують перерозподілити автомобільний транзит із Центральної площі на периметральні вулиці історичної частини міста, а рух громадського транспорту залишити. Таким чином площа стане ядром пішохідного центру міста.
Пам’ятник Тарасові Шевченку та постамент залишать на своєму місці.

“Оточувати пам’ятник будуть декоративні зелені насадження. Дитячі майданчики, розміщені по обидва боки, активізують використання частини скверу між стіною та пам’ятником”, – вказують архітектори.

Бутафорну частину стіни, на якій розміщений банер, заберуть. Сквер трансформують. Замість втраченого історичного кварталу з’являться дерева та кущі.

На іншій частині площі, тій, що ближче до мерії, створять цілісний пішохідний простір. Дерева, які закривають фасади на вулиці Франка, перенесуть ближче до скверу. Вулицю Головну “вигнуть” так, щоби на площі було більше простору. Також там облаштують фонтан. У відповідний час на ньому з’являтимуться голографічні проєкції знакових для Чернівців місць. Завдяки спеціальному вебдодатку кожен зможе почитати більше про пам’ятки міста та самостійно запустити шоу на фонтані.

“Ми не будемо зупиняти проєктні роботи, – наголошує заступник міського голови Василь Зазуляк. – Розуміємо, що левова частка всіх цих проєктів буде втілюватися після перемоги. Це справді дорогі проєкти, які змінюють обличчя міста. Процес проєктування великих об’єктів займає від року до двох. І нам цей час зараз втрачати просто не можна. Після перемоги буде підвищена увага до України, і ми зможемо використати зокрема й грантові кошти. І наступного дня після перемоги владу запитають: а чому ви не розпочинаєте ремонт Центральної площі?”

Сам проєкт реконструкції площі займе тривалий час, його треба обміркувати.

“Там чимало локацій, до яких є питання. Місце пам’яті, сквер Шевченка, пішохідні та проїзні дороги, типи мощення. Над тим, щоби це був проєкт високої будівельної якості, працює комплекс команд: транспортники, люди, які займаються збереженням культурної, архітектурної спадщини тощо.

Якщо витрати на дорогу, наприклад, можна порахувати, і особливих додаткових робіт може й не виникнути, то такі великі громадські простори досить часто потім стають дорожчими. Тому наше завдання зараз – максимально точно прорахувати суму і розуміти свої можливості. З такими проєктами можна подаватися на різні програми. У нас дуже багато проєктів передбачають інклюзивність, це подобається донорам. Тож я переконаний, що ми можемо претендувати на грантові гроші, – пояснює Василь Зазуляк.

Щодо всіх великих об’єктів додатково, крім держекспертизи, Чернівці будуть замовляти судово-економічну експертизу.

“Звичайно, наші люди з фейсбуку це все “зробили” б за сто тисяч, – іронізує посадовець. – Проте ми хочемо, щоби всі ці цифри проходили додаткову експертизу. Ми розуміємо, що правоохоронні органи перевіряють витрачені з бюджету суми, тож хочемо бути спокійні, що ці роботи цього вартують.

Зараз справді ціни змінилися. Хтось ще живе у світі, коли долар по 26 гривень, а хтось ще залишився у реаліях, де долар по 8. На жаль, гривня дуже втратила, і якщо хочемо якісного результату, маємо заплатити”, – розмірковує чиновник.

Проєкт може бути зроблений зараз, а втілитися вже після перемоги.

“Якщо виконаємо основну частину робіт, коригування кошторису відбувається, умовно кажучи, за тиждень-два. Тобто це може бути або після перемоги, або після отримання гранту. Або ж передбачать фінансування. Тоді хутко проводимо актуалізацію цін і запускаємо тендер”, – каже В.Зазуляк.

Хоча б орієнтовну вартість майбутньої реконструкції площі посадовець назвати відмовився.

“У нас часто “фахівці” міряють, скільки вартує квадратний метр дороги, не розуміючи різниці між поточними і капітальними ремонтами, не усвідомлюючи, що в капремонті від 60 до 70 відсотків кошторису йде на ремонт мереж.

Якщо взяти до уваги ще й суміжні вулиці, всі ті види робіт, які треба провести, щоби забезпечити рух громадського транспорту, – це вартує великих грошей. Загалом над проєктом Центральної площі працює вісім команд, крім міськради. Тож, як гадаєте, чи потрібно нам зараз це робити, чи після перемоги буксувати ще два-три роки, чекаючи на якісний проєкт?” – риторично запитує чиновник.

Читайте також: “Не вистачає людей”: як ремонтують сквер Дня Вишиванки у Чернівцях

У мерії Чернівців пояснили, чому скейтпарк обійшовся у понад 10,5 млн грн

Ремонт скверу у мікрорайоні Чернівців: на якій стадії роботи і чи залишать там пам’ятники

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.